Academic Group tarafından Bağdat Caddesi’nde hizmet veren Academic Clinic’te “Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gökaslan ve Prof. Dr. Sevgi Küllü ile Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı Semineri” düzenlendi. Academic Group Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Neşe Kavak’ın ev sahipliğini ve açılış konuşmasını yaptığı seminerde, rahim ağzı (serviks) kanserinin sinsi ve tehlikeli olmasına karşın nedeni kesin olarak bilinen, erken teşhis edilmesi ve önlenebilmesi mümkün bir kanser türü olduğu vurgulandı.
Kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre yılda yaklaşık 500 bin kadında görülüyor. Rahim ağzı kanseri, HPV (Human/İnsan Papillorna Virüs) virüslerinin yol açtığı enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkıyor. Tüm dünyada Ocak ayı, Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri farkındalık ayı olarak kabul ediliyor ve hastalığa dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Yarınlara sağlıklı toplumlar kazandırmak hedefiyle her ay ücretsiz ve herkesin katılımına açık “Academic Söyleşiler” düzenleyen Academic Group da Ocak ayı konusunu rahim ağzı kanseri olarak belirledi. Bağdat Caddesi’nde hizmet sunan Academic Clinic’te “Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gökaslan ve Prof. Dr. Sevgi Küllü ile Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı Semineri” gerçekleştirildi. Academic Group Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’ın ev sahipliğini yaptığı semineri çok sayıda katılımcı ilgiyle takip etti.
“KADINLARIN KURTARICISI YILDA BİR KEZ JİNEKOLOG ZİYARETİ”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, tıp biliminin her geçen gün geliştiğini ve ilerlediğini belirterek, kadınlara şu çağrıda bulundu: “Jinekolojik kanserlerin tedavisinde son derece umut verici gelişmeler var. Ama hâlâ ‘erken teşhis’, ‘önleme’ ve ‘korunma’ en kritik üç sac ayağı olmaya devam ediyor. Biz hekimlerin sizden tek isteği; yılda bir düzenli kontrollerinizi yaptırmanız, sağlıklı yaşam alışkanlıklarınızı artırmanız, hastalığa davetiye çıkaran etkenlerden uzak durmanızdır. Üstelik bunu sağlamak hiç zor değil. Her zaman söylüyorum; jinekoloğunuzla dost olun. Senede bir gün bu dostunuzu ziyaret edin, bir kahvesini için, bir de testlerinizi yaptırın. Smear testi, HPV testi sizin iki vazgeçilmeziniz olsun. Bu iki testin hayat kurtarıcı olduğunu unutmayın. Senede bir gün ayıracağınız kısacık vakit sayesinde; çocuğunuzla, eşinizle, sevdiklerinizle nice mutlu anılar biriktirebilirsiniz. Hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden koşmaya devam edebilirsiniz. Daha güzel bir dünya ve mutlu yarınlar ancak sağlıklı ve güçlü kadınlarla mümkün olacaktır. Lütfen sağlığınızın kıymetini bilin ve gerekli özeni gösterin”
“BİR ASIRLIK TEST VE HPV AŞISI EN GÜÇLÜ İKİ SİLAHIMIZ”
Seminerin konuşmacıları Academic Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gökaslan ve Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Küllü de rahim ağzı kanserinde erken teşhisin ve HPV aşısının önemine dikkat çektiler. “Rahim ağzı kanseri bir virüsün, HPV virüsünün neden olduğu ve bunun kesin olarak bilindiği bir kanser türüdür” diyen Prof. Gökaslan, şöyle devam etti: “Dolayısıyla en fazla tedavi edilebilen ve önlenebilen kanser türüdür. Taramalar ve testlerle erken tanı koyabiliyoruz ve daha kansere dönüşmeden öncü lezyonlar halindeyken bunları tedavi edebiliyoruz. Bunun için kadınların testlerini düzenli yaptırmaları gerekiyor. Yaklaşık yüz yıldır kullandığımız smear testi sayesinde, erken dönemde hücrelerde meydana gelen değişiklikleri tespit edip rahim ağzı kanserini önleme şansına sahibiz. Tanıdaki diğer etkili yöntemimiz ise direkt virüsü araştıran HPV testidir. 30 yaşından sonra her beş yılda bir HPV testi ile veya 3 yılda bir pap smear testi ile devam edilmesini öneriyoruz.”
HPV AŞISINDAN KORMAYIN GEÇ KALMADAN YAPTIRIN
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünden korunmak için HPV aşısının en etkili silah olduğunu aktaran Prof. Dr. Sevgi Küllü ise şu bilgileri verdi: “HPV virüsüne karşı geliştirilmiş aşılar, özellikle ergenlikte uygulanırsa, oldukça etkili kabul edilmektedir. Rahim ağzı kanserinin etkeni olan HPV virüsü, ağırlıklı olarak cinsel yolla, yanısıra da hijyenik olmayan ortamlardan bulaşabilir. HPV virüsü, çok kolay bulaşan bir virüstür. Bu nedenle HPV aşısının yaptırılması büyük önem taşıyor. HPV aşısı için 9 ila 13 yaş aşılama yaşıdır, 26 yaşına kadar catch-up (yakalama) aşılama yapılabilir ve 45 yaşına kadar uygulanabilir. HPV virüsü bulaştıktan sonra aşının etkinliğinin olmadığı unutulmamalı. Ayrıca HPV aşıları canlı aşı değil, rekombinant aşılardır. Yani aşının içinde virüsün kendisi bulunmaz, o yüzden korkmaya gerek yok. 2’li (bivalent), 4’lü (quadrivalent) ve 2014 yılından sonra kullanıma giren 9’lu (nanovalent) aşılar bulunmaktadır. Bu aşıların tamamı hem hastanemiz Academic Hospital’da hem de ülkemizde mevcuttur.”