Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Sağlık Hizmetlerinde Gelecek Vizyon Toplantısı”nda konuştu
“SORUNLARI EL BİRLİĞİ İLE AŞACAĞIZ”
“Sağlık Hizmetlerinde Gelecek Vizyon Toplantısı” Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun katılımı ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde yapıldı. OHSAD ve TÜSAP işbirliği ile düzenlenen toplantıya; Üst düzey sağlık otoriteleri, kamu sağlık otoriteleri, kamu, özel ve üniversite hastane yöneticileri katıldı. 300 sağlık profesyonelinin katıldığı vizyon toplantısı, sağlık hizmetlerinin geleceği, dijital dönüşüm ve inovasyon konularında önemli tartışmaların yapıldığı bir platform oldu.
Düzenlenen panellerde; Geri Ödeme ve Sağlık Sigortacılığında Sürdürülebilir Gelecek için Planlamalar, Sağlık Planlamasında Gelecek Vizyonu, Özel Sağlık Sigortaları ve TSS Uygulamalarında Teşvikler ve Gelecek, Yapay Zeka ve Dijital Sağlıkta Gelecek, Sağlık Turizminde Gelecek, Uzaktan Sağlık Hizmetlerinde Geri Ödeme, Yeni Sağlık Teknolojileri ve Tedarik Modelleri, Yaşlanan Nüfusla Artan Sağlık Hizmetlerinde Yeni Çözümler ve Teknolojiler, Mobil Sağlık, Evde Sağlık, Uzaktan Sağlık ve Giyilebilir Teknolojiler gibi önemli konu başlıkları ele alındı.
“Kesilen fark cezaları ile biz bu hizmeti sürdüremeyiz”
TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın açış konuşmasını yaptığı programda OHSAD Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat bir konuşma yaptı. Kemal Memişoğlu’nun göreve gelmesiyle sektör adına mutlu olduklarını söyleyen Bahat, “Sayın bakanımız sektörün problemlerini çok iyi biliyor” dedi. Bakan Memişoğlu’nu ziyaretlerinde kendilerine, “Sektörün üzerinde uzlaştığı bir yönetmeliği hazırlayın getirin. Herkes üzerinde mutabık ise biz de üzerinde çalışalım” dediğini hatırlatan Bahat, “Sayın Bakanın bu sözü üzerine bir çalışma başlattık. Hiç de kolay olmadı bu çalışmayı yapmak. Sonunda yönetmelikte nelerin olması gerektiği ile ilgili bir çalışmayı tamamlayıp Bakanımıza sunduk” diye konuştu. SUT fiyatları ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na ihtiyaçları olduğunu anlatan Reşat Bahat, “Sağlık Bakanlığı bizim yanımızda olmazsa sesimizi duyuramayız. Kesilen fark cezaları ile biz bu hizmeti sürdüremeyiz. Nakit akışımızı yönetmede zorlanıyoruz” dedi,
“Sorunları el birliği aşacağız”
OHSAD Başkanı Reşat Bahat’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Sektörün sorunlarını biliyoruz, bu sorunları el birliği ile aşacağız” dedi. Bakan Memişoğlu, koruyucu hizmetlerden başlayarak tüm Bakanlıklar dahil kamu&özel tüm sektörlerin sağlık dikeyinde bir araya getirilmesinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)’nın önemine dikkat çekti. Kendisinden önce yapılan çalışmaları kazanç olarak gördüğünü, bundan sonra sağlığın nasıl olacağına bakacaklarını ifade eden Bakan Memişoğlu, “2004’de Sağlıkta Dönüşüm Programı ortaya konuldu. Adanmışlık ile sorunlar çözülmeye başlandı. Biz şu anda SUT’u tartışıyoruz ama hekimleri kaybediyoruz. Biz adanmışlığı kaybediyoruz. Hekimliği kurtaracağız. Herkesin birbiri ile çalışıp birlikte hareket edeceği bir sisteme sahip olmalıyız. Bu salondakileri ortak düşünceye katabilmek için bunları söylüyorum. Hekimleri değerli kılmamız gerekiyor. Hekimliği yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.
“Koordinasyonu sağlayacağım”
Bugünün iyi bakanı değil, 10 yıl sonrasının iyi bakanı olmak istediğini belirten Bakan Memişoğlu, aile hekimlerini hastanelere entegre edeceklerini, aile hekiminin hastaneyi, hastanelerin de aile hekimlerini iyi tanıyacaklarını kaydetti. Kamu ve özel hastanelerin entegre bir şekilde çalışacağını sözlerine ekleyen Bakan Memişoğlu, “Benim paydaşlara ihtiyacım var, sorunları hep beraber çözeceğiz. Ben de koordinasyonu sağlayacağım” şeklinde konuştu.
3 Panel düzenlendi
Toplantıda 3 tane de panel gerçekleştirildi. Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci’nin moderatörlüğünü yaptığı, sağlık hizmet sunumunun ele alındığı “Sağlık Hizmetlerinde Gelecek” başlıklı panelde; MLP Care Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Usta ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın konuştu. Moderatör Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci yaptığı konuşmada; “Amacımız, sağlık hizmetlerine erişimi artırmak, değer odaklı hizmet sunmak ve daha sürdürülebilir bir sağlık sistemi kurmak için stratejiler geliştirip, tüm paydaşlarla birlikte bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürmek” dedi.
Dr. Muharrem Usta da konuşmasında, işaretlenmiş datalara dikkat çekti. Usta; “İşaretlenmiş datalar ile geleceğimizi daha iyi yönetiriz. Özeliyle kamusuyla sağlıkta bilgi yolculuğuna çıkacağımıza inanıyorum. Bu durum ülkemize katma değer sağlar. Bilgi ihracatı yapmamız lazım. Bilgi ve teknoloji işimizde çok önemli” diye konuştu. Prof. Dr. Nuri Aydın da sektörün önemli bir aktörü olan Üniversite Hastaneleri yönüyle sağlık hizmetlerinin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın moderatörlüğünü yaptığı, strateji, sağlık finansmanı ve sigortacılığının ele alındığı panelde; Yavuzhan Yaman (TCCB Strateji ve Bütçe Başkanlığı), Doç. Dr. Eren Usul (GSS Genel Müdürü), Engin Karabaş (Sağlık Bakanlığı Strateji Başkanı) ve Gökhan Gürcan (Bupa Türkiye) birer konuşma yaptılar.
Son panelin moderatörlüğünü ise Dr. Reşat Bahat yaptı. Dijital sağlık, yapay zeka. Uzaktan sağlık ve sağlık teknolojilerinin ele alındığı panelde; Dr. Ertuğrul Eğin (Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı), Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş (TÜSEB Yönetim Kurulu Üyesi), Tolga Tuncer (Güven Sağlık Grubu) ve T. Ufuk Eren (TÜSAP Yürütme Kurulu Üyesi) birer konuşma yaptılar.
“2030 Sağlık Hareketi”
Toplantıda; Roche tarafından sponsorluğu üstlenilen, Volitan Global tarafından yürütülen Türkiye’nin Sürdürülebilir Sağlık Yolculuğunda 2030 Vizyonu ve Eylem Planı” raporu da katılımcılara dağıtıldı. 2022’den bu yana 30’dan fazla uzmanın katkısıyla hazırlanan rapor toplantıda Ufuk Eren tarafından ayrıntılı olarak anlatıldı. Erken teşhis ve koruyucu sağlığa odaklanarak, veri yönetişiminin öneminin vurgulandığı raporda, kamu ve diğer paydaşların desteğiyle yeni nesil teknolojilerin, sağlık hizmetlerine erişim, maliyet ve kalite gibi zorlukların üstesinden gelmede kritik rol oynayacağının altı çiziliyor. Önerilen aksiyonlar, sağlık sektöründe daha etkili, erişilebilir ve kaliteli hizmetlerin sunulmasını hedefliyor. Rapor bu kapsamda Türkiye’nin 2030 yılına kadar erken teşhis, koruyucu sağlık ve veri yönetişimi alanında uluslararası standartlara ulaşmasına yardımcı olacak somut ve uygulanabilir öneriler sunuyor.