TBMM Genel Kurulunda Sağlık Bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “2025 yılında 1000 yeni aile sağlığı merkezi açacağız” dedi.
Vatandaşların sağlığa eriştiği ilk kapının, aile hekimliği olmasını istediklerini bu nedenle sağlık sistemi içinde aile hekimliğinin daha işlevsel hale getirilmesi için çalıştıklarını belirten Memişoğlu, yeni yönetmelikle bunu hedeflediklerini ifade etti.
Memişoğlu, şöyle konuştu: “Bakmayın siz birilerinin, ‘aile hekimi bundan sonra ilaç yazamayacak, vatandaş hastaneye giderse aile hekiminin maaşı kesilecek’ gibi yalan yanlış iddialarına. Bir kere şunu açıkça ifade edeyim. Biz, görevinin sorumluluklarını yerine getiren aile hekimlerinin mevcutta sahip olduğu maaş ve teşvik ödemelerinde hiçbir surette kesintiye gitmedik ve de gitmeyeceğiz. Tam aksine yeni ilave teşvik mekanizmaları getirdik. Aile hekimlerimize verdiğimiz teşvik ödemelerini 3 kat artırdık. 14 bin 800 liradan 44 bin 600 liraya çıkarttık.”
Birinci Basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmeye devam edeceklerini bildiren Memişoğlu, “2025 yılında 1000 yeni aile sağlığı merkezi açacağız. Mahalle kültürünü yaşatacak ve kurumsal kimliği yansıtacak çok güzel aile sağlığı merkezi projeleri hazırladık. Yeni yılla birlikte bunları hızla inşa edeceğiz” bilgisini verdi.
“1 buçuk milyon sağlık çalışanımız var”
Sağlık ailesinin her geçen gün güçlendiğini ifade eden Bakan Memişoğlu, “2002 yılında toplam 379 bin sağlık çalışanımız vardı. Bugün bu sayı 1,5 milyona ulaştı. Bakanlığımıza bağlı kurumlardaki sağlık çalışan sayısı, 2002 yılında sadece 257 bindi. Bugün biz bu sayıyı 873 bine çıkarttık. 92 bin olan hekim sayımızı, 222 bine çıkarttık. 2002 yılında 114 bin ebe ve hemşiremiz hizmet verirken, bugün 327 bin ebe ve hemşiremiz hizmet veriyor” dedi.
“Hastanelerimizin ortalama yaşını 13 yıla kadar düşürdük”
Bakan Memişoğlu, son 22 senede hastanelerin yüzde 80’ini yenilediklerini veya yeniden inşa ettiklerini belirterek, “Böylece, hastanelerimizin ortalama yaşını 13 yıla kadar düşürdük; düşürmeye de devam ediyoruz. Mevcutta sahip olduğumuz 172 bin yatak kapasitemizin 144 binini Ak Parti döneminde yenilenen hastanelerimizle elde ettik” şeklinde konuştu.
“Prematüre bebeklerimizin yüzde 95,2’sini hayatta tutmayı başarıyoruz”
Bakan Memişoğlu, 37 hafta altı olarak doğan bebeklerin prematüre olarak adlandırıldığını söyleyerek, “Dünyada bu şekilde doğan her on bebeğin biri maalesef hayatını kaybediyor. Buna karşılık biz prematüre bebeklerimizin yüzde 95,2’sini hayatta tutmayı başaran, bu bebekleri yaşatabilen sağlık çalışanlarına ve sistemine sahibiz” dedi.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, günümüzde 76 milyondan fazla vatandaşın aktif olarak e-nabız uygulamasını kullandığına değinerek, “Günlük 1 milyon 300 bin vatandaşımız MHRS sistemini kullanarak hastanelerimizden randevu alabiliyor” ifadelerini kullandı.