SEKTÖRÜN UMUDU BİTMESİN!
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurulması planlanan Sağlık Endüstrileri Başkanlığı tıbbi cihaz sektörü tarafından memnuniyetle karşılanırken, yaşanan ödeme sorununa nasıl bir çözüm getireceği ise merak konusu oldu.
Uzun bir süredir çözüme kavuşturulamayan ödeme sorunu sanırım yeni kurulacak Sağlık Endüstrileri Başkanlığı’nın önüne gelecek ilk konu gibi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Mart günü Haliç Kongre Merkezi’nde, Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; “Yenilikçi ve güçlü bir sağlık endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığına bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kuruyoruz. İlaçtan aşıya, medikal cihazlardan biyoteknolojik ürünlere kadar pek çok stratejik malzemenin yurt içi imkânlarla rekabetçi bir şekilde geliştirilmesi ve üretilmesi çalışmaları, bu başkanlığın sorumluluğunda yürütülecektir” demişti.
Sayın Cumhurbaşkanımız çok güzel söylemiş. Ama tıbbi cihaz sektörünün kamu hastanelerine, üniversite hastanelerine sattığı ürünlerin parasını gününde alamaması sektörün yatırım yapmasının, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunamamasının önündeki en büyük engel. Bu engeli Sayın Cumhurbaşkanımızın kaldıracağını umarım. Bu arada Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kurulduğu zaman şu anda mevcut ilgili birimlerin görevlerinin pasifize edilmemesi gerekiyor. Ortak Akıl ile tıbbi cihaz sektörünün geleceğine yön verilmeli. Başkanlık yönetiminde sektörden isimlerin olması sektöre verilen önemi gösterir. Kurulacak komisyonlarda sektör temsilcilerine de yer verilmeli. Sektörün sorunları ilk ağızdan öğrenilmelidir.
OHSAD AKADEMİ
Sağlık sektöründe güzel şeyler de oluyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) çatısı altında kurulan “OHSAD Akademi ve OHSAD Enstitü” , “Sağlık Sektörünün Gelişimi” için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. OHSAD Akademi & Enstitü Koordinatörü Hast. Yön. Uzm. Güler Tosunoğlu yönetiminde çalışmalarını sürdüren OHSAD Akademi, 3 yılını doldurmak üzere ve 1300’lere yaklaşan “Katılım Belgesi”, 350’lere yaklaşan “Ücretsiz” eğitimler,100’ye yakın OHSAD Kurultay Eğitim Katılımcıları ve üniversitelerden, çözüm ortaklarından seçilen 45 alanında uzman/lider eğitmen kadrosu ile hizmete devam etmekte. OHSAD Enstitü, sektörün özellikle de Pandemi süreci içinde, yaşadığı zorluklara rağmen, gönüllü katılımcıları ile çalışmalarına devam etti. OHSAD Akademi’ye sektöre verdiği katkılardan dolayı teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz…
SEKTÖRÜN SESİ
Medikal News dergimiz sektörün sesi olmaya devam ediyor. Okunan bir dergi olmanın verdiği sorumluluk ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her ay basılı yayın olarak okuyucularımızın karşısına çıkmak bizleri mutlu ediyor. Bu sayımızda da birçok önemli haber ve birbirinden değerli köşe yazarlarımızın sektör ile ilgili yazılarını bulacaksınız. Kapak röportajımızı; Boston Scientific Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Direktörü Serhan Acar ile gerçekleştirdik. 1979 yılında kurulmuş ve tüm dünyada yaklaşık 38.000 çalışanıyla Forbes ve Statista tarafından 2021’de Amerika’nın En Büyük İşvereni seçilen Boston Scientific’in Türkiye’deki faaliyetlerini Serhan Acar’dan dinledik. Acar, Türkiye pazarına önem verdiklerini ve ülkemizdeki yatırımlarını arttırarak sürdürdüklerine dikkat çekiyor. Değerli yazarlarımız; Mehmet Atasever, Gürkan Köroğlu, Hüseyin Sarpkaya, Ahmet Gürlük, Aylin Altuntaş, Esra Öz, Serap Öcal ve Av. Muhittin Ertuğrul Ertürk’ün makalelerini mutlaka okumanızı öneririm. Sağlık sektörünün yakından takip ettiği www.medikalnews.com internet sitemizi de yeniledik. Birbirinden önemli haberleri sitemizden takip etmeye devam edebilirsiniz…