Yeni Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun sağlık sektörü ile ilgili düşüncelerini Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde düzenlenen “Sağlık Hizmetlerinde Gelecek Vizyon Toplantısı”nda dinleme fırsatı buldum.
Toplantıda; sağlık hizmetlerinin nasıl dönüşeceği ve gelecekteki trendlerin bu dönüşüme nasıl yön vereceği değerlendirildi. Gelecekte sağlık hizmetlerinin nasıl şekilleneceği, teknolojik yeniliklerin ve finansal koşulların sektörü nasıl etkileyeceğinin tartışıldığı toplantıya sağlık sektörü büyük ilgi gösterdi. Sağlık Bakanlığı ve SGK bürokratları, Tıbbi cihaz sektörü yetkilileri, ilaç firması temsilcileri, hastane sahipleri ve yöneticileri, laboratuvar firması temsilcileri ile bazı üniversite rektörleri toplantıya katılmıştı.
“BEN BİR SÜPERMEN DEĞİLİM”
Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimlik binasındaki 300 kişi kapasiteli konferans salonu bu tür toplantıların düzenlenmesi için uygun bir mekân. OHSAD ve TÜSAP organizasyonu ile Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun konuşmasında, “Ben sizin kurtarıcınız değil, kolaylaştırıcınızım”, “Ben bir Süpermen değilim”, “SUT’u, geleceği, teletıbbı tartışıyoruz ama hekimliği kaybediyoruz”, “Hekimleri değerli kılmamız gerekiyor”, “Üreten ve yeni bir şey söyleyen her kim olursa olsun TÜSEB üzerinden her türlü desteği vereceğiz”, “Değişimi fark edip, değişimin öncüsü olmalıyız”, “Bu salon sadece Türkiye’nin değil dünyanın da şansıdır” başlıkları dikkat çekti. Bu kadar hizmet sunan bir sektörün neden daha fazla üretmediğine de değinen Bakan Memişoğlu’nun, hekimlere verdiği değer ve üretim vurgusu konuşmasının her satırında hissediliyordu.
TÜSEB AYRINTISI
Bakan Memişoğlu, konuşmasının birçok yerinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) vurgu yaptı. Buradan, Sayın Memişoğlu’nun TÜSEB’e ayrı bir önem verdiği anlaşılıyordu. TÜSEB, sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülkemize ve insanlığa hizmet etmek, planlı ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak amacıyla kurulmuştu.
Türkiye’nin sağlık bilim ve teknolojileri alanında ileri teknoloji ve inovasyon ihtiyacını karşılamak, dışa bağımlılığı azaltmak, rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren TÜSEB bünyesinde, sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülke ihtiyaçları doğrultusunda kurulmuş 9 araştırma enstitüsü de bulunmakta. Bakan Memişoğlu bu enstitülerin önemine de dikkati çekti. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan da toplantıdaydı. Bakan Memişoğlu’nun, “Sorunları birlikte çözeceğiz” mesajı katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Bakan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun katıldığı bu toplantının ayrıntılı haberini dergimizde bulabilirsiniz.
KAPAK KONUĞUMUZ GÜRDAL ŞAHİN
Bu sayımızda kapak konuğumuz Siemens Healthineers Türkiye Laboratuvar Diagnostiği ve İnovasyon Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürdal Şahin oldu. Tıbbi teknoloji ve sağlıkta inovasyon denilince, dünyada ve ülkemizde akla gelen ilk şirketlerden biri olan Siemens Healthineers, pazara sunduğu görüntüleme, laboratuvar diagnostiği, servis hizmeti ve kanser terapisi çözümlerinin yanında aynı zamanda sektörün gelişimine destek olmak ve sağlık girişimcilerini desteklemek üzere uzun soluklu ve ciddi projeleri hayata geçiriyor. “Ülkemizin sağlık potansiyelini geleceğe taşımak için inovasyonu desteklemeye ihtiyacımız var” diyen Gürdal Şahin’in röportajını ilgiyle okuyacağınızı umarım.
Bir diğer röportajımızı ise Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden ile yaptık. İşitme kaybı konusunda farkındalık kazanmanın en az işitmek kadar kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Gül Erden, inovatif teknolojiler sayesinde işitme kaybının kader olmaktan çıktığının altını çiziyor. FUJIFILM Healthcare Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen, sağlık sektörüne dair önemli iş birliklerinin ve projelerin konuşulduğu “Türkiye-Japonya Sağlık İş Forumu” ile ilgili haberimiz de sayfalarımız arasında.
Esen Kalın…