Sağlık hizmetlerinde kamunun payı artıyor, özel sektörün payı ise azalıyor. Son 5 yılda sağlık hizmetlerinde devletin payının arttığına dikkati çeken Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, buna mukabil özel hastanelerin sağlık harcamalarındaki payının azaldığını ifade ediyor. Son 5 yılda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin yatak kapasitesi 12.000’den 32.281’e çıkıp yaklaşık üç kat artarken, özel sektörde ise yatak sayısı kamuya göre 9’da 1 oranında artış sağlamış. Bakanlığa bağlı hastanelerdeki toplam yatak kapasitesi ise 171 bin 932’ye yükselmiş durumda.
Hekim sayısında Beyaz Reform’dan sonra kamuda 7.065 artış, özel sektörde ise 1.112 azalış yaşanmış. 5 yıl önce ameliyatların %53’ü Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde yapılıyor iken şimdi bu oran %55’e çıkmış durumda. 2018’de %29 olan özel sektör oranı da %26’ya inmiş gözüküyor. 5 yıl önce toplam muayenelerin %76’sı kamu sağlık kurumlarında yapılırken şimdi %79’u kamu sağlık kurumlarında yapılıyor. Özel sektördeki %15 olan oran ise %13’e inmiş. Aile hekimliklerinde yapılan muayene sayısını yüzde 31, tüm muayenelerin sayısını yüzde 20 artmış.
Bu tablo sağlık sisteminde bir iyileşme sağlıyor mu peki? Neden kamu hastanelerine yönelim oldu? Memnuniyet oranı ne düzeyde peki? Hayat pahalılığı insanları devlet hastanelerine yöneltti, bir kesimi özelden hizmet alamaz hale getirdi. Ülkemizde Sağlık Harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) İçindeki Payının azaldığını köşesinde ayrıntılarıyla anlatan Sayın Mehmet Atasever’in yazısı önemli. Sağlığa ayrılan para azaltılamaz…
2024 BÜTÇESİ GEÇTİ
Sağlık Bakanlığı’nın 2024 bütçesi de Meclis’te kabul edildi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Meclis’teki konuşmasında sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda şu 6 maddeye dikkat çekerek hayata geçirilmesi için milletvekillerinden destek istedi.
1. Hekimlerin emekliliğine dair ek göstergenin en düşük 6.400’e çıkarılması.
2. Sağlık çalışanlarının sabit ücretlerinin hak kaybı olmadan emekliliğe yansıtılması.
3. Sağlık çalışanlarının taban ücretinin pratisyen hekimlerin 3/1’i olması yani 0,32’den 0,64’e çıkarılması.
4. Nöbet ücretlerinin düzenlenmesi.
5. Uzman Aile Hekimlerinin taban ücretinin Uzman Hekimlerle aynı olması.
6. ASM birimlerinin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılması.
Bu 6 maddeye hem muhalefet hem de iktidar milletvekilleri destek vermeli ve biran evvel kanuni düzenlemeler yapılmalı.
KAPAK KONUĞUMUZ DR. SERVET TERZİLER
Ocak sayımızda kapak konuğumuz Dr. Terziler Exclusive Hair Clinic Kurucusu Dr. Servet Terziler oldu. Saç kayıplarında tercih edilen, alanında yenilikçi alternatiflerden biri olarak öne çıkan robotik DHI saç ekimi ile kıl köklerinin yüzde 100’ünün tutunduğunu anlatan Dr. Servet Terziler, robotik DHI saç ekiminin saç kaybı yaşayan kişiler için büyük imkânlar sağladığını ifade etti. Ayrıntılı röportajı ilgiyle okuyacağınızı umarım.
RÖPORTAJLAR VE OHSAD KURULTAYI
Bir diğer röportajımızı ise Abbott Core Diagnostic Türkiye, KKTC Bölgesi, Central Eastern Europe ve Dx Regions Genel Müdürü Yelda Ulu Colin ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Sayın Colin, Abbott’un kadın yöneticilerle daha da güçlü olduğunu söyledi. Bu röportajda sayfalarımız arasında.
İkinci nesil olarak bayrağı kuruculardan devralıp yaptıkları işi istihdam odaklı global firma olarak büyütme politikasını izleyen Gazi Grup Yönetim Kurulu üyeleri Ömer Tuğrul Dal ve Ahmet Selçuk Dal kardeşler eğitim ve donanımları ile sektörde kendilerini geliştirerek, dünyaya açılmayı hedefliyor. Laboratuvar sektöründe emin adımlarla ilerleyen iki genç kardeşin röportajı dikkat çekici. Bu sayımızda 13.cüsü gerçekleşen OHSAD Kurultayı’na da geniş yer ayırdık. OHSAD Başkanı Sayın Dr. Reşat Bahat liderliğinde Çapa Medikal Ana Sponsorluğunda düzenlenen Kurultay başarılı bir şekilde tamamlandı.
Esen Kalın…