Sağlık Market Kapsamında yer alan İlan Metni, Anlaşması ve E-İhale Usul ve Esasları Güncellenmiştir. Mezkur duyuru ile; Sağlık Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının sağlık hizmeti sunumlarının yürütülmesinde ihtiyaç duydukları ilaç ve tıbbi malzemelerin DMO Genel Müdürlüğü aracılığıyla temin edilmesi amacıyla imzalanan “Tedarik İşbirliği Protokolü” kapsamında yürütülen Sağlık Market uygulamasında hızlı ve etkin bir şekilde ilerleyebilmek adına Sağlık Market Çerçeve Anlaşması İlan Metni, Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması, Sağlık Market Kapsamındaki Ürünler İçin Yapılacak Olan Elektronik İhalelerde Uygulanacak Usul ve Esasları’nda güncelleme yapıldığı ve bu kapsamda DMO ile Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması imzalamış olan firmalarla yürütülecek olan iş ve işlemlerin 18.11.2022 tarihinden itibaren www.dmo.gov.tr/SM linkinden erişilebilecek olan güncel dokümanlar üzerinden yürütüleceği ifade edilmiştir.
Ayrıca mezkur ilan ile; DMO Genel Müdürlüğü ile firmalar arasında akdedilen “Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşmasında”, ilanında ve “Sağlık Market Kapsamındaki Ürünler İçin Yapılacak Olan Elektronik İhalelerde Uygulanacak Usul Ve Esaslarında” güncellemeler yapılmış olup söz konusu güncellemeler ile ilgili olarak anılan anlaşmanın “Sair Hükümler” başlıklı 21. maddesinin 9.fıkrasında yer alan; “Anlaşma hükümlerinde değişiklik yapılması halinde tedarikçi, kendisine yazılı olarak bildirim yapılmasını müteakip söz konusu değişiklikleri uygun görmediğini 15 gün içinde bildirmediği sürece bu hususları kabul etmiş sayılacaktır. Yapılan değişikliklerin tedarikçi tarafından uygun görülmemesi durumunda mutabakat sağlanıncaya kadar anlaşmanın yayını durdurulabilecektir.” hükmü doğrultusunda 15 gün içerisinde yazılı dönüş yapılmadığı takdirde söz konusu değişikliklerin 18.11.2022 tarihinden itibaren geçerli olacağı ve bu doğrultuda işlem tesis edileceği ifade edilmiştir.
DMO ile imza eden firmalara bu değişikliklerin KEP adreslerine resmi bir bildirim yapılması suretiyle geçerli olacağı, KEP üzerinden bildirim yapılmaması halinde firmaların bu değişiklikleri kabul etmiş sayılacakları yönünde bir düzenlemenin mümkün olmadığını hatırlatmak isterim. Nitekim mevzuatta yer alan “..kendisine yazılı olarak bildirim yapılmasını müteakip söz konusu değişiklikleri uygun görmediğini 15 gün içinde bildirmediği sürece…” ibaresi nedeniyle yazılı ve yasak bildirimin şart olduğu, aksi durumda değişikliklerin yükleniciler için bir hüküm doğurmayacağı açıktır.
Yapılan değişikliklerin önemli başlıkları ise şu şekildedir; Teminat miktarları ve ceza tutarları güncellenerek arttırılmış, Olumsuz olay tanımı yapılmış ve buna ilişkin bildirimler ve olumsuz olay nedeniyle verilecek cezalar belirlenmiş, Ürün muayene, teslim ve iade süreçleri, siparişlerin teslim edilememesi halinde uygulanacak cezalar yeniden belirlenmiş ve cezalarda üst limitler arttırılmak suretiyle güncellenmiştir. Ayrıca Ürün arıza, ayıp ve eksiklikler, hakkında uygulanacak cezalar ve cezaların üst limitleri belirlenmiş, ayıplı mal ve olumsuz olayın tekrarı halinde uygulanacak cezalar belirlenmiştir. Teslimde gecikme süresi 20 güne çıkarılmış ve ancak 20 günün aşılması halinde uygulanacak cezalar ve miktarları arttırılmıştır. Bir diğer değişiklik ise Tedarikçi şirket nevi ve ortaklık/hisse durumlarında değişikliklere ilişkin bildirim süresinin 30 güne çıkarılmasıdır.