Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in Düzenleme Kurul Başkanlığını yaptığı Sağlık Sanayisinin Geleceği Çalıştayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezinde düzenlendi. Çalıştaya Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Üniversite Rektörleri, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, TÜMDEF Genel Başkanı Kemal Yaz, SEİS Başkanı Metin Demir, TOBB Türkiye Medikal Meclis Başkanı L. Mete Özgürbüz, SGK eski Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç, MÜSİAD Sağlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Sarpkaya, Cihannüma, Sağlık Sen, Öz Sağlık İş Sendikası, SEİS, TÜMDEF, MÜSİAD, SADEFE, İVEK, TÜSEP, Sağlık ve Medeniyet’in temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Yoğun katılımın olduğu çalıştay ilk olarak açılış konuşmaları ile başladı. Ülkemizin ve dünyanın en önemli sektörü haline gelen sağlık hizmetlerindeki değişime ve beklentiye duyulan ihtiyacı anlatan Çalıştay Başkanı ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, sağlık teknolojisine sahip olmayan ülkelerin, kritik cihaz ve ekipmanlar, kritik aşı ve biyoteknolojik ürünler için bu kapasiteye sahip ülkelerin hatta kartellerin insafına teslim olan ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Diğer dünya ülkelerinin Covid 19 pandemisiyle bunun farkına vardıklarını ve sağlık sektöründe önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Dijital sağlık teknolojileri alanında yatırımlar adeta patlama yaşadı. Teknoloji alanının dev şirketleri sağlık sektörüne büyük yatırımlar yaptılar, geliştirdikleri ve sundukları yenilikçi teknolojiler ile sağlık sektörünü kökten değiştirmeye başladılar. Burada bizlere düşen, tıpkı savunma sanayimiz örneğinde olduğu gibi gelişmelerin gerisinde kalan değil önünde giden ve oyun kuran bir ülke olabilmektir. İşte bu durumu gözden geçirmek ve gelecek adına değerlendirmelerde bulunmak üzere “Hayat, Dünya ve Sağlık Sektörü Değişiyor, Ya Biz?” teması ile ülkemiz sağlık sanayinin geleceğini bir çalıştayda konuşalım istedik.” Üniversiteler olarak Sağlık Sanayimizin Geleceği adına ümitvar olduklarını ve devletin gençlerin Ar-Ge çalışmalarına destek verdiğini kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Umuyorum ki bu çalıştay, sağlık sanayimizin geleceği için gerekli adımların atılmasına vesile olur.” dedi.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in konuşmasının ardından sırasıyla Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ve Kocaeli Valisi İlhami Aktaş selamlama konuşmalarını gerçekleştirdiler. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.
Daha sonra Moderatörlüğünü Eski SGK Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç’un, panelistliğini ise Öz Sağlık – İŞ Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Sağlık – Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, TOBB Türkiye Medikal Meclis Başkanı Levent Mete Özgürbüz ve DMO Genel Müdürü Şinasi Candan’ın yaptığı açılış paneli gerçekleştirildi.
Açılış panelinin ardından iki gün süren çalıştayın ilk gününde “İlaç Sektöründe Yaşanan Gelişmeler, Sektörümüze Yansımaları ve Gelecek Vizyonumuz ve Tıbbi Cihaz Sektörümüzü Etkileyen Teknolojik Gelişmeler” konularında değerlendirmelerde bulunulurken, çalıştayın ikinci gününde ise “Gelecek Vizyonumuz ile Genel Oturum – Çalıştay Gruplarının Sonuç Raporu Sunumları” konuları görüşüldü. Çalıştayda 8 ayrı masada ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün geleceği konuşulurken çalıştay sonunda görüşülen konular hakkında rapor hazırlanacak.