Ülkemizde hastanelerin insan kaynakları, finans ve diğer idari birimlerinde yapay zeka çalışmalarına ihtiyaç var.
Yaşadığımız bilgi çağında hemen, hemen her iş sürecinin dijitalleştiğini görmek mümkün. Dijitalleşme sürecinin kurumlarımızın efektif yönetimi açısından da oldukça faydalı olduğu konusunda sanırım herkes hemfikirdir. Özellikle ülkemizde sağlık hizmetleri dijital dönüşümü nerdeyse tamamladı. Birçok işlevsel fonksiyon dijitalleşmiş durumda. Tabi yeni teknolojiler hayatımıza girdikçe dönüşüm devam edecek, asıl olan dönüşüm kabiliyetini kaybetmemek olmalı.
Üretilen veri bilgiye dönüştürülmeli
İleri dijitalleşmenin kurumlara getirdiği verimlilik, maliyet avantajlarının yanı sıra gerekli gereksiz çok fazla verinin üretilmesi tartışılan konulardan bazıları. Veri tek başına bir anlam ifade etmiyor, işlenmesi gerekmekte. Çok fazla verinin anlamlı hale gelebilmesi için üretilen verinin, bilgiye dönüştürülmesi gerekiyor. Bu bilginin ise yönetim fonksiyonuna katkısı ve stratejik yönetim ilkeleri doğrultusunda fayda sağlaması asıl amaç olmalı.
Peki elde edilen çok fazla veri anlamlı hale getirilip yönetim stratejisine nasıl dönüşecek. İşin kritik nokta burası. Dünyada verinin yorumlanması ile ilgili çeşitli çalışmalar var. Yapay zeka veya öğretilmiş zeka kavramları bu bağlamda ortaya çıkıyor. Tabi şu an için tam anlamıyla bizim yerimize karar veren duygu ve hissiyat sahibi bir teknolojiden bahsetmiyorum, örnek olarak kısmen ülkemizde de uygulanan kara destek sistemlerinden bahsetmek mümkün.
Çin yapay zekayı destekliyor
Yakın zamanda Çin’de açılan bir hastane karar destek sistemlerinin ötesine geçmiş gibi gözüküyor. Çin’in yaşlanan nüfusu yeterince deneyimli tıp uzmanı bulmakta zorlanırken, sağlık hizmetlerinde yapay zekanın uygulanmasını hızlandırmaya yönelik daha geniş bir çaba var. Geçen yıl yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesini ve yapay zekanın sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde uygulanmasını desteklemek için üç yıllık bir plan açıkladı. Plana göre, yapay zeka özellikli hizmet robotları üç yıl içinde Çin’de yaygın olarak kullanılacak ve yaşlılara ve çocuklara yardımcı olabilecek robotlar öncelikli olacak. Ayrıca ülke, doktorlara tıbbi teşhis ve tedavi konusunda yardımcı olmak için yapay zeka özellikli sistemlerin kullanımını hızlandırmayı hedefliyor.
Akıllı hastane…
Akıllı hastanede robot kılavuzları gibi teknolojiler doktorlara ve hastalara yardımcı oluyor. Sağlık hizmetlerinin sunulma biçiminde daha önce hiç karşılaşmadığımız hatta bir çoğumuzun olmaz dediğimiz bir dönüşüm bu. Örneğin yapay zeka özellikli sistemlerin, doktorların BT görüntülerini okumasına, teşhisi hızlandırmasına ve yanlış teşhisi önlemesine yardımcı olacağı düşünülüyor. Yapılan çalışmalarda bir doktorun, genellikle yüzlerce görüntüden oluşan bir CT vakasını okuması genellikle üç ila beş dakika sürse de ilk tanıyı koymak için yapay zeka sisteminin aynı şeyi yapması bir saniyeden kısa sürdüğü söylenmekte.
Hastanelerde yapay zeka
Önümüzdeki yıllarda ülkemizde, kaliteli sağlık hizmetlerini daha fazla insan için erişilebilir kılmak için Tele Tıp, Karar Destek Sistemleri gibi birçok fonksiyon hayatımıza girmiş bulunmakta, hatta bu alanda yeni ve çok kapsamlı bir yönetmelik çıkmış durumda. İşin tıbbi tarafını bir tarafa bırakırsak hastanelerin insan kaynakları, finans ve diğer idari birimlerinde yapay zeka çalışmalarına ihtiyaç var. Her ne kadar bu çalışmalar baş döndürücü şekilde hızla ilerlese de duygu ve hissiyat kavramları sağlık hizmet sunumunda baş aktör olarak kalmaya belirli bir süreyle devam edecek gibi gözüküyor. Ama sadece belirli bir süreyle.