Şiirleriyle tanınan W.B.Bayrıl’dan yeni bir kitap: Anlat Kalbim. Fakat şiir kitabı değil. Bir deneyim ve tanıklık kitabı. Alt başlığı “ByPass Günlüğü” olan kitap deneme ile anı arasında çok orijinal bir dengede kurulmuş.
Bir yanıyla şairin geçirmiş olduğu “bypass ameliyatı”nın günlüğü. Öte yandan, kitabın farklı katmanlararası bağlantılarla yapılanmış olması nedeniyle taşıdığı derinlik, onu bir edebiyat yapıtına dönüştürüyor.
Hikaye, anlatı, şiir, tanıklık, deneme, resim, anı… türler arası bir mekik dokumayla karşı karşıyayız Anlat Kalbim’de.
Bayrıl şiirdeki ustalığını, derinliğini bu kez düzyazıya yansıtıyor. Yaşam, varoluş, hayatta kalma, hasta olma, dünyada olma, yazmak, şiir ve şair olmak üzerine bilgece bir tefekküre dönüşen Anlat Kalbim şairin belki de en kişisel metni. Zira Bayrıl’ın çocukluğuna dair birçok anı ve ailesine ait fotoğraflar da ilk kez günışığına çıkıyor bu vesileyle.
Anlat Kalbim kimi küçük bir nesneden, mesela Bayrıl’ın koluna takılan hastane bileziğinden biyopolitikaya, oradan distopyaya uzanan sıçramalarıyla ilginç de bir metin. Şairin ilgi alanının, ufkunun çeşitliliği, okuru yeni düşünme kulvarlarına çağırma işlevi görüyor.
İlhan Berk’in Bir Uzun Adam’ından Peyami Sefa’nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’na kadar Türk edebiyatında şair öznenin hayat ile hastalık arasında kurduğu salıncakta yepyeni ve özgün bir karışım sunuyor.
Baudelaire’in Mon Coeur Mis à Nu (Çıplak Kalbim) yapıtına da yer yer göndermeler mi içeriyor acaba Anlat KalbimBu sorunun yanıtını kitabı okuyanlara bırakalım.
Bayrıl’ın aşinası olanların şiirinden aldıkları edebi zevki hatırlatarak, edebi haz veren metinler üretmeyi hiç göz ardı etmeyen şairin yeni kitabı Anlat Kalbim ’in birçok okumaya, göndermeye açılan vaatkâr çağrısı bakalım okurda nasıl yanıt bulacak?