Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı….
TANITIM ÇOK ÖNEMLİ
25 yıldır tıbbi cihaz sektörünü yazıyoruz. Sektörün sorunlarını ele alıp, yeni cihazları, sarf malzemeleri tanıtıyoruz. Ekonomik anlamda ülkemizin kötü günler yaşadığı bir ortamda dergimiz Medikal News’in yayınını aksatmadan sürdürüyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız haberlerimiz binlerce kişi tarafından okunuyor. TURKCELL Dergilik’ten Medikal News dergimizi binlerce kişi indirip okuyor. İlgi ve alakaları için okuyucularımıza teşekkür ederiz. Okuyucularımızın büyük ilgisi olduğu kadar sektördeki firmaların reklam ve tanıtıma olan ilgisizlikleri ise bizi üzüyor gerçekten.
Elinizde okuduğunuz sayımızı bin bir güçlükle sizlerin masasına kadar getirirken reklam verenlerin sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini görmek gerçekten üzüntü verici. Sektör bu kadar mı kötü durumda? Bence hayır? Üretilen cihazların, sarf malzemelerin tanıtılması gerekmiyor mu? Tabi ki gerekiyor? O zaman reklam ve tanıtıma karşı bu ilgisizlik neden? Kurumsallaşmış firmalar tanıtım için cüzi bir miktar bütçelerine koyamazlar mı? Koyabilirler. Ama koymuyorlar. Tanıtımın önemini unutmamak lazım. Sektör basınıyla, firmalarıyla bir bütündür. Basın gücü olmayan bir sektör sesini duyuramaz. Sektörel basının desteklenmesi, tıbbi cihaz sektörünün sesinin daha gür çıkmasına sebep olacaktır. Öncelikle SEİS ve TÜMDEF başta olmak üzere tüm sektör STK’larının bu konu üzerinde durmaları gerekmektedir. Bir elin nesi var iki elin sesi var misalini unutmamak lazım. Gün birlik ve beraberlik günüdür.
SAĞLIK BAKANI KOCA, DSÖ DERGİSİNE YAZDI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) ait derginin son sayısında James Campbell ile ortak yazar olarak yaptığı değerlendirmeleri, “Sağlık iş gücünün finanse edilmesi ve korunması” başlığıyla başyazı olarak yer aldı. Yazıda, salgından önce çok sayıda ülkenin ihtiyaç, beceri eksikliği ve bunların kötü dağıtımı ve uyumsuzluğu dahil olmak üzere sağlık işgücü açısından birçok sorunla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Yazıda, Türkiye’de bir milyondan fazla sağlık çalışanı ve destek ekibinin deneyim ve motivasyonu, tanı, tedavi ve bakım hizmetleri, temaslı takibi ve sürveyans dahil olmak üzere COVID-19 ile mücadelede kilit rol oynadığına dikkat çekildi. Aile hekimleri ve aile sağlığı ekiplerinin, salgın yönetilirken bir yandan da temel hizmet sunumunun devam ettirilmesine katkı sağladığı vurgulandı. Geçen yıl 44 bin sağlık çalışanının istihdam edilmesiyle krizle mücadelede ulusal kapasitenin daha da güçlendirildiği, buna paralel olarak ülkede sağlık personelinin güvenliği ve korunması için kişisel koruyucu donanıma zamanında erişim sağlanmasının öncelik haline getirildiği ifade edildi.
SEİS’TEN GANA ATAĞI
Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS), tıbbi cihaz sektörünün; daha güçlü, kapasiteli ve gelecek vadeden yeni pazarlara ulaşmasına imkân sağlayacak oluşum ve organizasyonları tesis etmek yönünde önemli çalışmalar yürütüyor. Afrika kıtasının ticari olarak büyüme potansiyelinin yüksek olduğu ve bölge ülkeleri tarafından imzalanarak 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının mevcut ticari potansiyelin artmasına önemli katkı sağlayacağını öngüren SEİS, istikrarlı yönetime sahip olması, uluslararası ticaretin merkezi, bankacılık sistemi ve lojistik altyapısının gelişmiş olması bakımından, Gana-Akra’yı ticaret merkezi olarak seçti. Bu çalışma ile SEİS, sektörümüze Afrika’nın kapılarını açarak, Türk ekonomisinin gelişmesine ve ihracatın artmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Gana ticari alanındaki yer kısıtlamasından dolayı, kurulacak ticaret merkezinde tıbbi cihaz sektöründen öncelikle 30 firmanın yer alması planlanıyor. Ticaret merkezinde ürünleri ile yer alacak firmaların T.C. Ticaret Bakanlığınca bütçelenen teşviklerden yararlanmaları da sağlanacak.
TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ
Bu ayki kapak röportajımızı TOBB Türkiye Medikal Meclisi Başkanı ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkan Vekili Levent Mete Özgürbüz ile yaptık. Özgürbüz, tıbbi cihaz sektöründe yaşanan gelişmeleri, sektörün sorunları ve yapılması gerekenleri anlattı. Özgürbüz’e; Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulması planlanan Tıbbi Cihaz Başkanlığı’nı da sorduk. Tıbbi cihaz sektörünün desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Özgürbüz ile yaptığımız röportaj ses getirecek diyebilirim.
Bu sayımızda hazırladığımız Pharma News Özel Bölümümüzde ilaç sektöründen haberlere yer verdik. İlaç firmalarındaki gelişmeleri sayfalarımızdan okuyabilirsiniz.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…