Veteriner Radyoloji Merkezi kurucu ortağı ve Genel Müdürü Murat Kayıran:
“Siemens Healthineers çözümleriyle veteriner hekimlerimizin gören gözüyüz’’
Tıbbi teknoloji alanındaki inovasyonlarıyla sağlığın gelişimine yön veren Siemens Healthineers’ın ülkemizdeki temsilcisi Siemens Healthineers Türkiye, sağlık teknolojileriyle her gün ülkemizde on binlerce kişinin yaşamına dokunuyor. Sağlık kurumlarına, profesyonellere ve hastalara değer yaratan şirket, pazara yapay zekâ, hassas ve kişiselleştirilmiş tıp ve dijital çözümlerle sağlık verilerinin kullanımı alanlarında çözümler sunuyor. İnsanlığın sağlıkla yaşamasına katkıda bulunan görüntüleme çözümlerine ek olarak, hayvan sağlığına yönelik hizmetleriyle de sektöre öncülük eden Siemens Healthineers Türkiye, bugün itibarıyla birçok veteriner kliniğinde başarıyla kullanılan görüntüleme cihazlarıyla, hayvan sağlığında da doğru teşhis ve etkili tedavi planları oluşturulmasına katkı sağlıyor. Ayrıca, eğitim amaçlı olarak geliştirilen Cinematic Rendering teknolojisi ile veteriner hekimlere eğitimlerinde destek veriyor. Şirketin ülkemizde veteriner görüntüleme alanında MR ve bilgisayarlı tomografi sistemleriyle hizmet verdiği merkezlerden biri ise, Türkiye’nin tek bağımsız veteriner görüntüleme ve tanı merkezi olan Veteriner Radyoloji Merkezi. Sadece klinisyen veteriner hekimlerine istemleri doğrultusunda gerçekleştirilen veteriner MR ve BT incelemeleri sonucunda doğru ve eksiksiz tanı raporu hizmeti veren bağımsız bir kuruluş olan Veteriner Radyoloji Merkezi’nin faaliyetlerini merkezin kurucu ortağı ve Genel Müdürü Murat Kayıran’dan dinledik.
Veteriner hekimliği alanına spesifik bir ileri görüntüleme ve tanı merkezinin kurulma amacı neydi?
Gelişen teknolojiyle birlikte veteriner hekimliği alanında kullanılan tanı yöntemlerindeki güncellemelerin ülkemizde birçok disipline entegre edildiği ancak “Radyolojik İleri Görüntüleme ve Tanı Tekniklerinin” klinik pratiğe kazandırılmasında ciddi eksiklerle karşılaşıldığı veteriner hekimlerimiz tarafından bizlere aktarılan ve uzun yıllardır bildiğimiz bir gerçekti. Bu süreçte can dostlarımız hastalandığında ihtiyaç duyulan tanı ve tedavi planlaması çoğunlukla beşeri görüntüleme ve tanı merkezlerinden alınan inceleme sonuçları doğrultusunda yapılmaktaydı. Mesleki kariyerimin 20 yılı aşkın sürecinde radyoloji cihazları ve radyolojik görüntüleme alanında dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde çok farklı görevlerde bulundum. Ülkemiz başta olmak üzere farklı ülkelerde 100’ün üzerinde radyoloji ünitesi kurulum sürecinde çalışan ya da yönetici olarak görev aldım. Özellikle son yıllarda klinisyen veteriner hekimi arkadaşlarımdan ve çeşitli üniversitelerin veteriner fakültelerinden MR/BT alımlarıyla ilgili yoğun talepler gelmeye başlamıştı. Ancak yatırım maliyetleri, işletme ve operasyonel giderlerin yüksek olması gibi nedenlerden kaynaklı bu hizmetlerin bir özel klinik bünyesinde verilmesi fizibiliteyle uyuşmuyor ve olumlu sonuçlanamıyordu. Bu fikre odaklanmamı sağlayan ve hızlandıran asıl etken ise iki oğlumuzun dışında ailemizin 3. çocuğu olan kedimiz Çakıl’a FIP (Feline Infectious Peritonitis) tanısı koyulması ve hastalığın organlarında yarattığı tahribatın saptanabilmesi için veteriner hekimimizin radyolojik ileri görüntüleme istemesiydi. Bütünleşmiş klinik bir süreci olan Radyolojik görüntüleme hizmeti, tıp alanında olduğu gibi Veteriner Hekimliği alanında da hastalıkların tanı ve tedavisinde çok önemli bir yer tutmakta olup her veteriner hekiminin bu hizmetlere kolay ve güvenilir biçimde ulaşması gerektiğinin farkına vardık. Bu bağlamda bağımsız, etik ve deontolojik yaklaşımla Veteriner Hekimlerimizin çözüm ortağı olarak her veteriner kliniğinin güvenle hastalarını gönderebileceği, hasta yakınını, hasta sağlığını ve konforunu önemseyen, radyoloji alanı haricinde veteriner hekimleri ve klinikleri tarafından verilen hizmetleri kapsama alanı dışında bırakarak gerçek anlamda bağımsız ve özel görüntüleme merkezi yapısıyla sektördeki büyük bir boşluğu doldurabileceğimizi ön gördük. İlk kez 2020 yılında böyle bir merkezin sektöre kazandırılması fikri ortaya çıktı ve 2021 yılında Türkiye’nin ilk bağımsız özel Veteriner Radyoloji Merkezi olarak veteriner hekimlerimize ve can dostlarımıza hizmet vermeye başladık. Bu anlamda hizmet verdiğimiz veteriner hekimlerimizin gören gözüyüz diyebilirim.
Merkezinizde gerçekleştirdiğiniz MR görüntüleme yönteminden bahsedebilir misiniz?
Manyetik Rezonans (MR) cihazları radyoloji hatta tıp alanında en hızlı, en çok gelişme gösteren cihazların başında geliyor. Bizler de bu gelişmeleri dünyayla birlikte eş zamanlı olarak yakından takip etmekte ve merkezlerimizde veteriner sağlığı alanında uyguluyoruz. Mükemmel yumuşak doku kontrastı sayesinde detaylı doku incelemesi sağlaması bakımından MR cihazları, klinik kullanıma girdiği 1980’li yılların sonlarından itibaren, uygulama alanı her geçen gün artan ve birçok hastalığın tanı ve takibinde ilk sırada tercih edilen görüntüleme yöntemidir. Radyoloji bilimi ve cihaz üreticileri dünyada şu an görüntü işleme teknolojileri, yapay zeka, derin öğrenme ve ileri seviye bilgi işleme konuları üzerinde tartışıyor, cihaz üreticileri bu yeniliklerin lansmanlarını yapıyor ve kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Merkezlerimizde kullandığımız cihazların bu tarz yenilik ve geliştirmelere açık olmasına, hayvan sağlığında kullanımı için optimize edilebilir olmasına dikkat ediyoruz.
Cihaz parkurumuza son giren Siemens Healthineers MAGNETOM Free.Star MR cihazı tam da bu noktada ihtiyaçlarımızı maksimum düzeyde karşılayan bir sistem oldu. Merkezimizde 3 Tesla ve 7 Tesla MR yazılım teknolojileriyle donatılan, yeni nesil süper iletken magnet teknolojisyle güçlendirilen, High-Value yapıya sahip bir MR sistemine sahip, Deep Learning tabanlı yapay zekâ rekonstrüksiyon teknolojisi ile çalışan cihazımız Deep Resolve sayesinde yüksek SNR ve yüksek imaj rezolüsyonu yakalayarak çok kısa sürede çekimler yapabilmekteyiz. Ayrıca MR sistemimin 51 kanallı olması, yoğun eleman sayısına sahip anatomik bölgelere uygun yeni nesil coiller ile görüntü kalitemizi en iyi seviyeye çıkartmakta ve klinik görüntülemelerimiz için üst düzey performans sağlamaktadır. Kranial MR çekim süremiz daha önce 15-20 dakika iken şimdi görüntüden taviz vermeden sadece 3.5 dk’ ya kadar inmiştir. Bu da hastalarımızın anestezi altında geçirdiği süreyi minimuma indirmekte ve hayati risk oranını oldukça azaltmaktadır.
Kullandığınız görüntüleme sistemlerindeki yapay zeka size ne gibi katkılar sunuyor? Bir örnekle açıklayabilir misiniz?
Aslında hasta çekim skalası çok geniş bir merkeziz. Hastalarımızdan biri 600 gr’lık kedi olabilirken diğer hastamız 100 kiloluk bir aslan ya da maymun olabiliyor. Normalde farklı ağırlık ve anatomiklere sahip hastalarımız için özel çekim protokolleri oluşturmamız gerekmektedir. Hastalarımız anestezi altındayken optimum sürede maksimum görüntü kalitesine erişmek ilk önceliğimiz. Yapay zeka bize bu anda büyük kolaylık ve destek sağlamakta. Ayrıca yine yapay zeka sayesinde MR cihazlarımızda görüntü kalitesinden taviz vermeden oldukça kısa sürede çekimler yapabiliyor, BT cihazlarımızda minimum radyasyonla saniyeler içerisinde çekimler gerçekleştirebiliyoruz.
Cinematic Rendering Teknolojisi size nasıl yardımcı oluyor? Öneminden bahseder misiniz?
Bizzat kullanmaktan ve görüntü işlemekten keyif aldığım oldukça üst düzey bir rendering teknolojisi. Bu yazılım sayesinde karmaşık anatomiyi 3 Boyutlu ve daha iyi (fotogerçekçi) görselleştirerek veteriner hekimlerimize çekim sonrası anatomik yapıların ve patolojilerinin konumsal özelliklerini oldukça net bir lokalizasyonla gösterebiliyoruz. Veteriner hekimlerimizin bizlere yapmış olduğu geri bildirimlerin çoğu, özellikle tümöral bir oluşumun fotogerçekçi olarak 3 boyutlu görselleştirilmesi sayesinde, operasyon öncesi çevre dokulara invazyonunu net bir şekilde izlendiği, preoperatif cerrahi planlamanın bu görüntüler üzerinden yapılarak minimal invaziv cerrahi tekniklerin tercih edilirliğinin arttığı ve sonuçta gerek operasyon sürelerinin son derece kısalması gerekse hastalarda nekahat döneminin oldukça kısa sürede sonlandığı bilgisi verilmektedir. Bu görüntüler ayrıca veteriner hekimlerimizin hem meslektaşlar ile konsültasyon yapmasını kolaylaştırmakta hem de hasta yakınına daha sağlıklı ve doğru bilgilendirme yapması açısından büyük önem taşıyor. Buradan sizin aracılığınızla, 2024 veya 2025 yılı içerisinde VRM olarak hizmet verdiğimiz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında dünyanın ilk dijital Cinematic Hayvan Anatomisi kütüphanesini kurma arzusu içerisinde olduğumuz da belirtmek isterim.
Kullanıldığınız diğer ileri görüntüleme yöntemi olan BT sisteminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sevimli dostlarımızın, tomografi çekimlerini Siemens Healthineers 128 kesitli bilgisayarlı tomografi cihazıyla yapıyoruz. Geniş gantri açıklığı ve FOV görüntüleme alanı sayesinde iri canlıların tüm organ ve dokularını tek taramada saniyeler içerisinde üstelik çok düşük dozda (%60) yapabilmekteyiz. Bunula birlikte küçük canlıların da en ince detaylarını yine bu cihazın gelişmiş dedektör teknolojisi sayesinde standart 0.6 mm (Sub-milimetre) (Rekonstrüksiyon ile 0.03 mm) kesit kalınlığında çekimler yaparak daha önce belirlenemeyen detayları görüntülüyoruz. Ataşehir merkezimizde kullandığımız bu cihazımız Türkiye’nin ilk Veteriner Hekimliği alanına spesifik kullanılan 128 kesitli bilgisayarlı tomografisi cihazıdır, ilk diyorum çünkü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’nda verdiğimiz radyoloji hizmetimiz kapsamında 128 kesit (Rekonstrüksiyon ile 384 Kesit) Siemens BT cihazı kullanacağız. Bu cihaz Türkiye’nin ilk veteriner hekimliği alanına spesifik kullanılan kardiyak yazılım ve donanımına sahip cihazı olma özelliğini de taşıyor. Bu cihazlar sayesinde hastalarımızın anestezi altında geçirdiği süreyi saniyelerle kısıtlı tutarak düşük dozda yüksek çözünürlüklü oldukça ince kesitlerde taramalar gerçekleştirebiliyoruz.
Yaşadığınız Zorluklar Nelerdir?
VRM olarak beşeri tıp alanında yapılan tüm uygulamaları eş zamanlı olarak veteriner sağlığı alanına yansıtmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu uygulamaları hayvan sağlığına yansıtmak için yoğun mesai sarf ediyoruz. Elinizdeki görüntüleme enstrümanlarını ne kadar iyi tanırsanız ve çekimler için ne kadar iyi optimize ederseniz, veteriner hekimlerini ne kadar iyi anlarsanız, çekimini yapacağınız canlının anatomisine, fizyolojisine ne kadar çok hâkim olursanız o derece kaliteli ve hedefe odaklı çekimler yapabilir, akabinde uzmanlar tarafından doğru ve eksiksiz tanı raporu yazabilirsiniz. Hasta portföyümüz sadece kedi ve köpeklerden oluşmadığı için merkezimize getirilen her tür ve ırk hasta, bizim ayrı bir zorluk ve aynı zamanda ayrı bir deneyim. Hafızam beni yanıltmıyorsa, bugüne kadar merkezimiz bünyesinde caretta caretta, aslan, armadillo, gri langur maymunu, ıguana, dev su faresi, ördek, hamster ve habeş yer boynuzgagası gibi çok farklı ırk canlılara çekimler yaptık ve raporla sonuçlandırdık. Hatta röportajı yaptığımız şu saatlerde radyoloji ünitesinde bir boğa yılanına çekim gerçekleştirilmekte.Çekim yapmak işin kolay tarafı, bu kadar birbirinden farklı tür ve ırk canlının anesteziye alınması, damar yolunun açılması ve raporlanması işin asıl zor olan tarafları. Ancak şunu da belirtmeden geçmeyeceğim; canlının anatomisini, fizyolojisini, hastalıklarını varsa genetiksel geçişli kalıtsal hastalıklarını öğrenmek ekibimiz ve bünyemizde bulunan Uzman Veteriner Hekimlerimiz için keyif alınan süreçler olarak görülmekte… İhtiyaçlarını ve şikayetini anlatamayan bir canlının şikayetini bulmaya çalışan Veteriner hekiminin tanı koymasına veya tedavi uygulamasına eksiksiz ve kusursuz referans olmak. Bunu kısıtlı süre içerisinde doğru ve eksiksiz biçimde Veteriner hekimine ulaştırmak… Bunun için merkezimizde Ekip protokolü uygulamaktayız; doğru anamnez, doğru endikasyon, doğru çekim, doğru rapor. Çünkü ileri görüntüleme bir ekip işidir. VRM Ailesi olarak açıldığımız günden bugüne sürekli kendimizi geliştirmek, en iyi bildiğimiz işi en iyi standartlarda Veteriner hekimlerimizin ve can dostlarımızın hizmetine sunmaya çalışmak karşılaştığımız en keyifli, en gurur verici zorluk.
Hedeflerinizden ve gelecek için planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Büyümeyi, büyütmeyi hedeflediğimiz Veteriner İleri Görüntüleme alanında “Yeni bir bakış açısı, yeni bir yorum, doğru tanı” sloganı ile çıktığımız bu yolda geçen süreçte büyük mesafe kat ettik. Binlerce sevimli dostumuzun, çekimini yaptık, binlerce görüntüsünü kesit kesit inceledik. Kurulduğumuz günden bugüne kadar her çekimden yeni bir şey öğrendik, bu öğrendiklerimizi ve yaptıklarımızı paylaştık. Veteriner Hekimliği İleri Görüntüleme alanının gelişmesi amacıyla VRM Akademi’yi kurduk. VRM Akademi bünyesinde bugüne kadar alanlarında uzman konuşmacıların yer aldığı Veteriner hekimlerimize özel 30’un üzerinde ücretsiz ve sertifikalı Radyoloji Spesifik Eğitimler verdik. Bu eğitim faaliyetlerimizi üzerine katkı sağlayarak sürdüreceğiz. VRM olarak kuruluşumuzun 3. senesinde ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında merkez sayımızı 3’e çıkartıyoruz. Halihazırda hizmet verdiğimiz İstanbul Ataşehir ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi dışında son olarak çok yakında İzmir’de veteriner hekimlerimizin ve can dostlarımızın hizmetinde olacağız. Bunların yanı sıra yatırım ve büyüme hedeflerimiz kapsamında ilerleyen süreçte farklı şehirlerde VRM güven ve kalitesiyle hizmet vereceğiz. Gelecek planlarımıza sadece birden fazla şehirde hizmet vermek olarak bakmıyoruz. Bunu zaten yapıyoruz, yapacağız. Önemli olan bunu en iyi standartlarda ve kalitede sürdürebilmek. Bizim isteğimiz, bugün beşeri tıpta gelinen noktayı veteriner sağlığına eş zamanlı aktarmak. Yaptığımız işler gösteriyor ki, kıymetli dostlarımızın da bizlerde olduğu gibi tanı sürecinde ciddi bir referansa, doğru ve güvenilir hizmete ihtiyacı olduğu. Onların yaşam kalitesini artıracak süreçlerin bir parçası olmak ve hayatlarına dokunabilmek bizler için oldukça büyük önem taşıyor. Her hastamızı önemsiyor, en iyi standartlarda hizmet almalarını istiyoruz. Geldiğimiz noktada veteriner hekimliği ileri görüntüleme alanında dünyadan çok çok ilerideyiz çünkü beşeri tıp alanından tecrübeliyiz.