Hasta test sayılarının artması ve manuel görevleri yerine getirmek üzere daha az laboratuvar personelinin bulunması, bakım alanında bir darboğaza neden oldu.
Artık, laboratuvarın alanı ya da hacmi ne olursa olsun, yüksek hacimli laboratuvarlarda kullanılan otomasyona erişmek mümkün oluyor.
Klinik laboratuvar uzmanlarına sunulan bu ekstra yardım, hasta testlerindeki sorunlu noktaları hafifletiyor
Siemens Healthineers, klinik laboratuvar uzmanları tarafından genellikle manuel olarak gerçekleştirilen 25 görevi birleştirmek için Atellica CI Analizör üzerinde Atellica Entegre Otomasyon (Integrated Automation)1 işlevini sunuyor. Klinik laboratuvarlar için otomasyonu yeniden tanımlayan bu işlevin laboratuvar uzmanlarının gerçekleştirdiği manuel iş akışı adımlarını %75 oranında azalttığı görülüyor.2
Geleneksel total laboratuvar otomasyonunda, hasta numunelerini laboratuvar içinde numune hazırlama ekipmanına ve ardından test için bağlı analizörlere taşımak için bir ray kullanılıyor. Atellica Entegre Otomasyon’da ise numune yönetimi, kapak açma ve Folyolama (Kapak kapatma)işlemleri Atellica CI Analizör kapsamında bir araya getiriliyor. Atellica Entegre Otomasyon sayesinde, düşük hasta test hacimlerine sahip veya alan sınırlamaları olan laboratuvarlar da artık daha önce yüksek test hacimli veya mega laboratuvarlarda bulunan otomasyon yeteneklerine erişebiliyor.
Otomasyon, her büyüklükteki laboratuvar için giderek daha önemli hale geliyor. Hasta test hacimleri artmaya devam ediyor ve laboratuvar uzmanları üzerindeki daha az personelle daha fazla hasta testi yapma baskısı da artıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde laboratuvarlardaki boş kadro oranlarının %7-11, bazı bölgelerde ise %25’i bulan yüksek oranlarda olduğu tahmin ediliyor.3 İngiltere ve Avrupa’da da benzer şekilde ciddi bir kalifiye laboratuvar çalışanı sıkıntısı yaşanıyor ve bu durumdan en kötü etkilenenler arasında tıbbi laboratuvarlar yer alıyor.4 Daha az personelle faaliyetlerini sürdürmeye çalışan laboratuvarlar için Atellica Entegre Otomasyon, laboratuvar uzmanlarının ekstra yardımcısı haline geliyor.
“Başarılı otomasyonla, kalite ve güvenliği koruyan rutinleri ve tekrarlayan görevleri standartlaştırırken laboratuvara özel ihtiyaçları karşılamak da mümkündür.” diyen Siemens Healthineers Diagnostik Bölümü Başkanı Sharon sözlerini şöyle sürdürüyor: “Otomasyon, özelleştirilebilir olduğunda ve temel paydaşlardan gelen bilgilerle dikkatli bir şekilde uygulamaya alındığında, zaman kazandırabilir, kaliteli test sonuçlarını daha verimli bir şekilde üretebilir, değişen test taleplerini karşılayabilir ve personel için biyolojik tehlikeleri ortadan kaldırabilir. Tüm bu iyileştirmeler de daha iyi bir çalışma ortamı yaratır.”
Kaliteli hasta test sonuçları elde etmek için gerçekleştirilen gerekli, ancak tekrarlayan görevler, bir laboratuvarın iş akışında aksamalara neden olabiliyor. Yakın bir süre önce yapılan bir çalışmada laboratuvar uzmanlarının %95’i otomatik teknolojilerin benimsenmesinin hasta bakımını iyileştirmelerine yardımcı olacağını belirtirken, %89’u laboratuvarlarının talebi karşılamaya devam edebilmesi için otomasyona ihtiyaç duyduğunu kabul ediyor.5 Ayrıca, bakım için harcanan zamanın laboratuvar uzmanlarının sağlayabileceği klinik değeri zayıflattığı da görülüyor. Atellica Entegre Otomasyon sayesinde, tek bir teknoloji uzmanı, geçmişte saatlerce sürebilen görevler olan kalibrasyon ve kalite kontrol, günlük tasnif ve arşivleme süreçlerini dakikalar içinde yönetebiliyor. Tekrarlayan, manuel görevlerin azalması, laboratuvar uzmanlarının zamanlarını çalışanların eğitimi ve mentorluğu veya kalite kontrol çalışmaları gibi katma değer oluşturan veya büyüme olanağı sunan faaliyetlere ayırmalarına olanak tanıyor.
Bu süreçlerin otomatikleştirilmesi aynı zamanda israfı da azaltıyor, bir laboratuvarın çalışabileceği numune sayısını artırıyor ve test ihtiyaçlarında değişim yaşandıkça laboratuvarların hasta bakımını desteklemek için gerçekleştirebilecekleri test yelpazesini geliştirmeleri için fırsat oluşturuyor. Bir hasta numunesinin dış kaynakla işlenmesi durumunda, hastalara mümkün olan en iyi bakımın sağlanmasında gecikmeler, masraflar ve daha fazla hata potansiyeli gibi engeller ortaya çıkıyor.
Bracken, “Çalıştıkları laboratuvarın hacmi, alanı veya coğrafi konumu ne olursa olsun, laboratuvar personeli laboratuvarlarındaki mevcut büyüme sınırlamalarının üstesinden gelip hizmet sundukları topluluklarda hasta bakımını iyileştirmelerine yardımcı olacak teknolojiyi hak eder.” diye belirtiyor.
Atellica Entegre Otomasyon yüksek test hacmine sahip laboratuvarları da destekliyor. İşlev ilk olarak şirketin amiral gemisi Atellica Solution’da kullanılabilir hale geldi. Artık hem Atellica Solution hem de Atellica CI Analizör, Atellica Entegre Otomasyon ile bağımsız otomasyon yetenekleri sunuyor veya daha fazla üretkenlik ve verim için takip tabanlı (track-based) otomasyona bağlanabiliyor.
- Ürün bulunabilirliği ülkeye göre değişir ve farklı yasal gerekliliklere tabidir. Gelecekteki bulunabilirlik garanti edilemez. Bulunabilirlik için lütfen yerel temsilcinizle iletişime geçin.
- AACC Whitepaper on Overcoming Lab Staffing Shortages
- Addressing the critical lack of skilled lab workers
- New Survey Reveals Burnout in Clinical Labs Impacts Patient Care, Staff Safety; Optimism that Automation, AI Will Help Tackle Challenges