SEKTÖRÜN ALACAKLARININ TAMAMI ÖDENMELİ
Aylardır tıbbi cihaz sektörünün kamudan ve üniversite hastanelerinden alacaklarını yazıyoruz. Bir çözüme kavuştu mu? Çaba, gayret var ama henüz değil?
2019 yılının hesapları daha kapanmadı. Firmalar 2019 yılında kestiklerini faturaların bedellerini henüz alamamışken sektör nasıl Ar-Ge’ye kafa yorsun? Nasıl yeni ürün geliştirsin?
Yüzde 25 feragat zorlaması gelmişti bilindiği gibi. Bazı firmalar istemese de mecbur kalarak feragat etme zorunda kaldı. Feragat yapan firmalar ikinci taksitlerini Ocak ayı içerisinde alacaklar. Feragat etmeyen firmalara ise 2019 yılı alacaklarından başlayarak ayda bir ödeme yapılmaya başlandı. Yeterli mi değil? İnsanlar kamudaki eski alacaklarını bu sistemle en az 2 yılda alacaklar gibi.
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan ödeme sorununa ılımlı yaklaşıyor. Sorunu sektör ile birlikte çözmek istiyor. Eski ödemelerin ay ay yapılması yeni kesilen faturaların da vadesinde ödenmesi gibi bir durum var ortada. Sorunun kalıcı olarak çözülmesi, tıbbi cihaz tedariğinin sürdürülebilir olması için sektörün alacakları defaten ödenmeli. DMO aracılığıyla alınan tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin de ödemeleri vadesinde yapılmalıdır. Sektörün önü ödeme sorunuyla kapatılmamalı. Tıbbi cihaz sektörünün gelişmesine büyük ihtiyaç var çünkü.
FDA’DAN TÜRK FİRMASINA ONAY
Geçtiğimiz ay sektör adına güzel bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin ilk ve en büyük “Tek Kullanımlık Steril Şırınga” üreticisi olan SET Medikal, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nden şırınga onayı aldı. 1977 yılından bu yana sektörde olan SET Medikal’in bu başarısından gurur duyduk. Dünyanın birçok noktasına şırınga ihracatı yapan SET Medikal’in Genel Müdürü Dr. Ali İhsan Şerbetçi, FDA sürecini Medikal News’e anlattı. Türkiye’de şırıngada yüzde 60’lık pazar payına sahip olan SET Medikal, cirosunun önemli bir kısmını Ar-Ge faaliyetlerine ayırmakta. Kapasite artırma amacıyla 50 milyon TL’lik yeni bir yatırım yapmaya hazırlanan firma, 3 yıl içerisinde de toplamda 200 milyon TL’lik bir yatırım ile farklı tıbbi cihaz üretimlerine odaklanacak. Sayın Dr. Ali İhsan Şerbetçi ile yaptığımız röportaj dikkat çekici.
YENİ YIL, YENİ UMUTLAR
Her anlamda çok sıkıntılı geçen 2020 yılını geride bıraktık. Yeni bir yıla merhaba dedik. Yeni yılın güzelliklerle geçmesi 85 milyon insanın umudu. Tabi sağlık sektörünün de. Türk sağlık sisteminin yükünü çeken sağlık çalışanları COVID-19 pandemisi ile olumsuz etkilendi. İş yükleri arttı, hayatlarını kaybedenler oldu. Çok zorlu bir yıl oldu sağlık sektörü için. Zorluk halen devam ediyor. Pandemi bitmiş değil. COVID-19 aşısı yakın zamanda insanlara uygulanmaya başlanacak. Aşı ile birlikte pandeminin etkisini kaybetmesi hedefleniyor. Sağlık personelinin yükü biraz olsun hafifler belki. Sağlık sektörünün tıbbi cihaz ve sarf malzeme tedariğini aksatmadan sağlayan tıbbi cihaz sektörüne de büyük görevler düştü 2020 yılında. Yüzünün akıyla çıktı sektör pandemiden. Sağlık sektörünün 2021’den umudu büyük. 2021’in tüm insanlığa sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini dilerim.
Bu sayımızda; birbirinden değerli yazarlarımız Mahmut Cumbul, Mehmet Atasever, Uzm. Dr. Sinan İbiş, Gürkan Köroğlu, Hüseyin Sarpkaya, Aylin Altuntaş, Av. Muhittin Ertuğrul Ertürk ve Prof. Dr. Ahmet Akçay’ın yazılarını ilgiyle okuyacağınızı umarım. Sektörün sesi olmaya devam ediyoruz.