MASSİAD Başkanı Tolga Sözen, “Yeni yapılan düzenlemelere birlik içinde daha emin adımlarla uyum sağlayacağımız düşüncesi ile böyle bir toplantıyı düzenledik” dedi.
Marmara Sağlık Sektörü İşadamları Derneği (MASSİAD), Tıbbi Cihaz sektörü paydaşları ile buluştu. Hem MASSİAD üyeleri, hem de üye olmayan sektör temsilcileri “Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği” ve sektörü ilgilendiren güncel gelişmeleri Eresin Topkapı Otel’de düzenlenen toplantıda ele aldılar. Toplantıya; Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz, MASSİAD Başkanı F.A.Tolga Sözen, TÜMDEF eski Başkanı Mehmet Ali Özman, MASSİAD eski Başkanı Kazım Eryaşar ve Uğur Mumay, MASSİAD Başkan Yardımcısı Barış Fırat, MASSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Saldıray Uygur, Engin Taşpınar ile çok sayıda MASSİAD üyesi katıldı. Toplantıda; Medikal News Genel Yayın Yönetmeni Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu, Medikal News dergisi hakkında MASSİAD üyelerine ve sektör temsilcilerine bilgi verdi. Ayrıca, DeltaMed Ajans’ın tıbbi cihaz sektörüne yönelik hizmetleri anlatıldı. 4M Danışmanlık yetkilileri de sektöre yönelik bir sunum yaptılar.
“Sorunların çözücü için çalışıyoruz”
MASSİAD Başkanı F. A. Tolga Sözen toplantıda yaptığı konuşmada, yaşanabilecek sıkıntıları irdelemek, çözümleri noktasında sektörün fikirlerini almak ve yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgilendirmede bulunmak amacıyla böyle bir toplantıyı düzenlediklerini söyledi. “Yeni yapılan düzenlemelere birlik içinde daha emin adımlarla uyum sağlayacağımız düşüncesi ile sektörün görüş ve önerileri bizim için çok önemli” diyen MASSİAD Başkanı Sözen şöyle konuştu: “SADER’in, SUT’da yapılan değişikliğin durdurulması için açtığı davaya MASSİAD olarak müdahil olduk. Sonuç ne olur bilemiyorum ama en azından bir duruş sergileyelim dedik. Bu davayı takip ediyoruz. Sektörün sorunları artınca ve çözülemez hale gelince Başbakanlığa bir yazı hazırladık. Sektörün sorunları TÜMDEF, MASSİAD, ORDER, SADER ve TÜDER’in imzalarıyla Başbakanlığa iletildi. Benzer bir yazıyı İstanbul Sanayi Odası’ndan da Başbakanlığa gönderiyoruz. Aynı çalışmayı İstanbul Ticaret Odası’nda da yapıyoruz. TOBB Meclisi’nden de isteyecek. Ana problemler olarak; SUT uygulamaları, geri ödemedeki sorunlar, üniversite hastanelerindeki ödeme sorunları, en ucuz fiyat politikasını belirttik. Aylık olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile toplantılarımız devam ediyor. Kurum yöneticileri TÜMDEF başkanımızın geliştirdiği iyi ilişkiler sayesinde her sorunumuzu dinliyorlar. Sektörde herkesin sorunu farklı. Sarf malzeme satanların, diagnostik cihaz satanların, ithalatçıların, imalatçıların sorunları farklı oluyor. MASSİAD olarak bu sorunların çözümü için çalışıyoruz.”
“159 üyemiz var”
Şu anda 159 üyelerinin bulunduğunu anlatan Tolga Sözen, “Üye kazanımları ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Geçen dönemimizin en büyük kaybı Dilaver Altun arkadaşımızdı. Kendisini rahmetle anıyoruz. Anısını yaşatmak için toplantı salonumuzun ismini Dilaver Altun Toplantı Salonu yaptık. Basında yer almaya çalıştık. Medikal News dergisi olarak desteklerini esirgemeyen Hüseyin ve Yusuf kardeşimize teşekkür ediyoruz. Her ay MASSİAD reklamımız Medikal News dergisinde yayınlanıyor” dedi.
Kümelenme çalışmaları
Kümelenme çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Tolga Sözen, “İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK)’nde federasyonumuz, derneğimiz ve dernek üyemiz 15 kişi ile bu çalışmanın içerisindeyiz. Mucitler ile endüstri arasındaki köprüyü kurmaya çalışıyoruz. Tıbbi cihaz güvenlik testleri ile ilgili yurt dışındaki laboratuvarları kullanmak durumundayız. Bunları Türkiye’de yapabilmenin çalışmalarını yürütüyoruz. Ekspomed’de bir MASSİAD Pavilyonu planladık. Burada yer almak isteyenler MASSİAD’a başvurabilirler. Üyelerimizin katkıları bizler için çok önemli. Katkılarınızı sözlü ve yazılı olarak bekliyoruz. Yönetim kurulu toplantılarına da katılımlarınızı bekliyoruz. Birlikten kuvvet doğar” diyerek konuşmasını tamamladı.
MASSİAD’a yakışır bir toplantı
TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz da konuşmasında, “Bugün yine MASSİAD’a yakışır bir toplantı düzenleniyor. MASSİAD’ın sivil toplum örgütleri içerisindeki yeri, önemi her zaman en önde olmuştur. Federasyonumuzu temsil ederken gücümüzü buradan alıyoruz. Şubat ayında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, TİTCK Başkanı, Kamu Hastaneler Kurumu Başkanının da yer aldığı geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Burada sektörün tüm sorunları ilgililere iletildi. Sektörün sorunları bir günde çözüme kavuşturulamıyor. Zaman isteyen konular. Örneğin, toplu alımlardaki 3-4 yıllık alımları 18 ay ile sınırlandırılması sağlandı. Kodu olmayan ürünlerimizin ilgili başlıklar altına girmesi için çaba gösteriyoruz” dedi.
“Üniversite ihalelerinde dikkatli olun”
Şu anda Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) ile beraber ön koşulsuz, iyi niyet çerçevesinde bir anlaşma yaptıklarını ve her türlü platformda sektörün sorunlarını birlikte dile getirdiklerini anlatan Kemal Yaz şunları söyledi: “Yerli ürünlerle ilgili yüzde 15 fiyat avantajı konusunun olması mümkün değil. KİK’ten en ucuz olanın alımı ortadan kaldırılmadığı müddetçe bu hayata gezmez. KİK’te mevzuat düzeltilmesi lazım. Temlik konusunu ortadan kaldırın dedik. Buna da yanaşılmıyor. Hizmet alımı yapanlarda yüzde 4-5 gibi kesintiler var. Maliye bunu ödemiyor. 2-3 yılda geri dönüyor. Tüm bu süreçler bizlere negatif olarak yansıyor. Üniversitelerde gireceğiniz ihalelerde çok dikkatli olunmalı. Üniversiteler en büyük kambur.”
Yeterlilik Belgesi
Kemal Yaz, yeterlilik belgesi ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “15 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ile tıbbi cihaz satışı yapan işletmelerin faaliyetlerini sürdürmek için yetki belgesi almaları zorunlu hale getirilmişti. Yetki belgesi alabilmek için işletmelerin bazı koşulları yerine getirmesi istenmekte. Bu koşullardan biri personelin belgelendirilmesidir. Medikal market, distribütör ya da bayi olarak tıbbi cihaz satışı yapan tüm işletmelerin mutlaka; belgeli bir sorumlu müdür bulundurmaları, bu işletmelerde satış, tanıtım ve klinik destek elemanını olarak görev yapan tüm personelin belgelendirmeleri şartı getirilmiştir.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, belge alabilmenin ön koşulu olan eğitim ve sınavların yapılması için SEİS ve TÜMDEF ile protokol imzalamıştır. Bu kapsamda verilecek eğitimler internet üzerinden Gazi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin uzaktan eğitim platformları aracılığı ile verilecek ve sınavlar internet üzerinden yapılacaktır.”
Kürkçüoğlu: Sektörün yanındayız
Toplantıda Medikal News dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu da bir konuşma yaptı. Yayın hayatına geçirdikleri Medikal News dergisini tanıtan Kürkçüoğlu, “Ben ve ortağım Hüseyin Güngör Aytan 1996 yılından bu yana medikal sektörde yayıncılık yapmaktayız. Çeşitli dergilerde çalıştıktan sonra tecrübelerimizi kendi dergilerimizde kullanmaya karar verdik. Medikal sektöre yönelik Medikal News ile ilaç ve eczacılık sektörüne yönelik OTC News dergilerini hayata geçirdik. İlk sayılarımız sektörün büyük beğenisini kazandı. Medikal News sizin derginiz, sesiniz olacaktır. Her türlü önerilerinize açığız. Türkçe-İngilizce olarak ayda bir yayınlanan Medikal News dergimizde MASSİAD üyelerine özel reklam fiyatlarımız mevcuttur. Tüyap’ta düzenlenecek olan ekspoMED Fuarı’nda siz sektör temsilcilerini standımıza bekliyoruz” diye konuştu. Güncel Sorunlar / Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ve Eğitimleri bölümünde MASSİAD Avukatı Emine Harun, gelen soruları cevaplandırdı.