Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
YERLİ VE MİLLİ SEKTÖRE REVA MI BU?
Tıbbi cihaz sektörünün Kamu hastanelerinden 16 aya, üniversite hastanelerinden 36 aya kadar 19 milyar TL’yi bulan alacakları halen ödenmiş değil. Firmalar ödeme beklerken, yetkililer tarafından, “alacaklarınızdan yüzde 25 feragat edin, ödemenizi yapalım” söylemiyle karşılaştı. İhale yap, fiyatını belirle, ürünü kullan, parasını ise 16 ay sonra bile ödemeye yanaşma. Var mı böyle bir ticaret şekli? Neden alacağından feragat etsin sektör? Bir ürün alınırken pazarlık yapılır, fiyatı belirlenir. Bir yıl sonra pazarlık yapılmaz. Bu yaşananlar ticaretin ruhuna da aykırı. Ürünü temin et/üret, hastaneye teslim et, KDV’sini öde, vergisini öde, Bağ-Kur ve SGK primini öde, çalışanların maaşlarını öde, istihdama katkıda bulun takdir göreceğine sana ödeme yapılmasını bekle. Tabi yapılırsa.
Ödeme vadelerinin kabul edilemeyecek sınırları aşması sonucu banka kredisine bulaş, sonra kredileri ödeyememe durumuna düş, işyerine icra gelsin, sana halen alın terin ödenmemiş olsun. Yerli ve milli sektöre bu yapılmamalı… Bin bir güçlükle üretim yapan medikal firmalara bu durum reva görülmemeli. Yazık gerçekten yazık. Tıbbi cihaz sektörünün alacakları ödenmezse, sanırım yıllardır övündüğümüz sağlık sektörümüz yara alacak.
ÜRETİCİ YARALI
Yıllardır ellerindekini, avuçlarındakini yaptıkları üretime yatıran medikal firmalar yıllara varan alacaklarını alamadıkları için zor günler geçiriyorlar. Banka borçları altında ezilen sektör Hükümet’in “Milli ve yerli üretimin yanındayız” mottosuna inanarak yatırımlarını artırmıştı. Son dönemde üretim yapan birçok firmanın üretimlerini yarı yarıya azalttığı bilgileri geliyor. COVID-19 pandemisi dolayısıyla ihracat rakamları da azalmıştı sektörün. Üretimin ve ihracatın yeniden artması, sektörün canlanması için gecikmiş tüm alacakların feragatsiz ödenmesi şart. Yoksa yerli ve milli medikal sektörün önü kesilmiş olur.
SEKTÖR BİRLİK İÇİNDE
Tıbbi cihaz sektörü böylesine zor bir dönemde birlik ve beraberlik örneği sergiledi. TÜMDEF, SEİS ve sektör STK’ları gündemi meşgul eden “Feragat” konusuna tavırlarını net koydular. “Yüzde 1 bile feragat etmeyiz” dedi sektör. Hem yerli hem yabancı firmalar “Feragat”in gündemlerinde olmadığını ifade ettiler. Kamu alacaklarının ıskontosuz ödenmesini istediler. Bu satırların yazıldığı 9 Ekim’de halen ödeme yapılmamıştı sektöre. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan konuya el atar ve ödemeler feragatsiz olarak gerçekleşir.
“SEKTÖR MOTOR GÜÇLERİMİZDEN OLDU”
Ekim ayı başında düzenlenen 9. Sağlık Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca, “İlaç ve tıbbi cihaz sektörümüz pandemi mücadelesinde motor güçlerimizden olmuştur” demişti. Türkiye’nin tüm dünyaya tıbbi malzeme desteği sağladığını, ventilatör gibi cihazları kısa sürede üretebilecek bilgi, beceri ve tesis yatırımına sahip olunduğunu ifade eden Bakan Koca, konuşmasında geciken ödemelere ise hiç değinmedi. Bakan Koca’nın bir taraftan tıbbi cihaz sektörünü överken diğer yandan ödeme sorununa hiç değinmemesi sektörü üzdü.