SEKTÖR ÖDEME BEKLİYOR
Tıbbi cihaz sektörünün baş sorunu geri ödemelerin geç yapılması. Hemen hemen her sektörde ödeme vadeleri belli iken stratejik bir sektör olan tıbbi cihaz sektöründe bu belli değil. Alınan bir sarf malzemenin veya tıbbi cihazın parasının ne zaman ödeneceği meçhul. Taraflar arasında yapılan sözleşmede tarih belirtilse de buna tam anlamıyla uyan bir kamu hastanesi ve üniversite hastanesi yok. Dolayısıyla sattığı malın parasını alamayan firmalar ekonomik darboğaza doğru sürükleniyor. Birçok firma kapısına kilit vurmuş durumda. Birçok firma kredi ile dönmeye çalışıyor. Sektörün sesi Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) ile Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) her platformda ödeme sorununu dile getiriyor ama karşı taraftan halen çözüm için atılan bir adım yok. Durum böyle olunca yeni ürün geliştirme, Ar-Ge çalışmaları da bir anlamda durmuş oluyor. Hem ‘yerli üretim yapın’ deniyor, hem de üretilip satılan ürünün parası devlet tarafından ödenmiyor. Bir tezat söz konusu. Bu tezata ne zaman bir son verilecek acaba? Bu arada; Sektörde birlik ve beraberliği sağlayan TÜMDEF, SEİS, ORDER, MASSİAD, EGEDER, DOMED, FÜDER, GASİD, Çukurova Medikalciler Derneği, İçanadolu Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği başta olmak üzere tüm sektör derneklerinin desteklenmesi lazım. Sektör ancak birlik ve beraberlik ile ayakta kalabilir.
SAĞLIK MARKET UYGULAMASI
Devlet Malzeme Ofisi’nden yayımlanan duyuruya göre; Sağlık Market uygulamasının daha etkin bir şekilde işleyebilmesi amacıyla Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşma İlan ve Anlaşması, Beşeri Tıbbi Ürünler Çerçeve Anlaşma İlan ve Anlaşması ile Sağlık Market Kapsamındaki Ürünler İçin Yapılacak Olan Elektronik İhalelerde Uygulanacak Usul ve Esaslarda yeni düzenlemeler yapıldı. Yapılan bu düzenlemeler ile;
1- Sağlık Market kapsamında gerçekleştirilecek olan e-ihalelere daha fazla katılım sağlayabilmek amacıyla “Tavan Fiyat” uygulamasının kaldırılması, 2. Genel olarak iki ayda bir toplanan tahmini taleplere göre miktar esaslı olarak gerçekleştirilen e-ihalelerin yanı sıra belli süreli (ihaleyi kazanan firmaya 6 ay ya da 1 yıl boyunca doğrudan sipariş verilmesi gibi) e-ihalelerin de yapılabilmesi, 3. Beşeri tıbbi ürünler için hazırlanan iki ayrı çerçeve anlaşmadan “Sağlık Market Beşeri Tıbbi Ürünler Çerçeve Anlaşması (Tip-2)’nın kaldırılması ve tüm beşeri tıbbi ürünlerin tek çerçeve anlaşma ile Sağlık Market kapsamına alınması ile bu ürünlerin e-ihale ile karşılanmasının yanı sıra müşterilerin talepleri, ürünün piyasası ve özelliklerine göre bazı ürünlerin doğrudan sipariş verilmek suretiyle temin edilebilmesi, 4. Sağlık Market Tıbbi Malzeme Listesi (EK-2A)’nde sadece e-ihaleye konu olacak ürünlere, Sağlık Market Tıbbi Malzeme Listesi (EK-2B)’nde ise e-ihalenin yanı sıra doğrudan siparişe konu olabilecek ürünlere yer verilmesi ve gerekmesi halinde ürünlerin bu listeler arasında yer değiştirebilmesi sağlandı.
GÜNDEM ÖDEME SORUNU
Bu ayki kapak röportajımızı TÜMDEF Başkan Yardımcısı, TOBB Medikal Meclis Başkan Yardımcısı ve ORDER Başkanı Sayın Erkin Delikanlı ile yaptık. Sektörün sorunlarını anlatan Delikanlı ile yaptığımız bu önemli röportajın ayrıntılarını sayfalarımızda bulabilirsiniz. Marmara Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği (MASSİAD) Başkanı F. A. Tolga Sözen ve MASSİAD Genel Sekreteri Tolga Oruçoğlu ile de yaptığımız röportajlarda ödeme sorununu gündeme taşıdık. “Sürdürülebilir bir sağlık ekosistemi için sektörün taşıdığı finansal yükün hafifletilmesi lazım” diyen Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED) Başkanı Ayhan Öztürk ile yaptığımız röportaj da dikkat çekici.
Bu arada; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı görevine Dr. Ecz. Harun Kızılay getirildi. 2019 yılından buyana Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Sayın Kızılay’ın hem eczacıların hem de tıbbi cihaz sektörünün sorunlarına çare olacağına gönülden inanıyorum.
Esen Kalın…