Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Sağlık ve Yaşam Bilimleri Komitesi ve EY Türkiye iş birliği ile hayata geçirilen “Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinin Geleceği Projesi” kapsamında hazırlanan raporun sonuçları geçtiğimiz ay açıklandı. Ankara’da üst düzey kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen bir etkinlikle açıklanan rapordaki ayrıntıları sizlerle paylaşmak istedim.
Raporda, Türkiye’de sağlık sektörünün mevcut durumu aktarılırken, sağlık hizmetlerinin geleceği için yeni ve yenilikçi bir politika çerçevesi geliştirilmesine yönelik politika önerileri getiriliyor. Ar-Ge ve inovasyonu merkeze alan raporda, değer temelli sağlık hizmetleri yaklaşımının benimsenmesinin önemine dikkat çekiliyor. Açılış konuşmalarını AmCham Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Komitesi Eş Başkanı ve MSD Türkiye Genel Müdürü Gözde Güllüoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç’ın yaptığı etkinlikte, raporda öne çıkan noktalar, EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı ve Kamu Sektörü Lideri Serhat Akmeşe tarafından aktarıldı.
RAPORDA ÖNE ÇIKAN NOKTALAR
“İnovasyon Yüzyılı-Türkiye’de Sağlığın Geleceği” raporuna göre Türkiye’de sağlık sisteminin genel durumu incelendiğinde; aşağıdaki noktalar öne çıkıyor:
- 2021 yılında kişi başına düşen sağlık harcaması 469 ABD doları olarak gerçekleşti.
- Sağlık harcamalarının GSYH’ye oranı 2021 yılında yüzde 4,6 idi.
- 2021 yılında kişi başına düşen ilaç harcaması 107,1 ABD Doları, tıbbi cihaz harcaması ise 23,4 ABD Doları oldu.
- 2013-2022 yılları arasında yaşam bilimleri alanında gelen Uluslararası Doğrudan Yatırım sayısı 40 iken, bunlardan yalnızca 3’ünü Ar-Ge yatırımları oluşturdu.
- Yenilikçi ilaçlara erişim oranı 2021 yılında yüzde 6 olarak gerçekleşti.
- 2021 yılında onaylanan yenilikçi ilaçların yalnızca yüzde 11’i geri ödeme listesine alındı.
- 2021 yılında sağlık sektörüne yönelik Ar-Ge harcamaları GSYH’nin yüzde 0,17’sini oluşturdu.
POLİTİKA ÖNERİLERİ
“İnovasyon Yüzyılı-Türkiye’de Sağlığın Geleceği” raporu ile Türkiye’de sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yardımcı olacak, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak, Ar-Ge ve inovasyonu arttıracak ve sağlık alanındaki uluslararası yatırımları canlandıracak bir politika dokümanı oluşturulması hedefleniyor.
Bu kapsamda raporda aşağıdaki politika önerilerine yer veriliyor:
- Sağlık hizmetlerinde kalitenin yeniden tanımlandırılması
- “Sağlıkta Veri Mükemmeliyet Merkezi” kurulması
- Veriyi kullanacak ve sağlıkta kaliteyi arttıracak seçili dijital uygulamaların yaygınlaştırılması
- Değer temelli sağlık hizmetleri yaklaşımının benimsenmesi
- Sağlıkta Akılcı Harcama Kompozisyonu Çalışmasının yapılması
- Ar-Ge ve inovasyon altyapısının geliştirilmesi için Sağlık Vadisi inisiyatifinin hayata geçirilmesi
- Yaşam bilimleri sektöründe Uluslararası Doğrudan Yatırım çekiciliğinin güçlendirilmesi
- Sevk zinciri birinci basamak sağlık hizmetlerine erişim odağında yeniden düzenlenmesi
- Genel Sağlık Sigortası sistemi iyileştirilmesi ve kapasitesinin güçlendirilmesi
- Yaşam Bilimleri Başkanlığı’nın kurulması ve Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi’nin yeniden aktifleştirilmesi
Temennimiz, geliştirilen politika önerileri ile Türkiye’nin yeni yüz yılında ülkece sağlık alanında yeni başarılara imza atılması. Bunun da sektörün tüm bileşenleri ile gerçekleştirileceğine olan inancımız tamdır.
SİEMENS HEALTHİNEERS TÜRKİYE 135 YAŞINDA
Siemens Healthineers Türkiye 135. Yaşını kutluyor. Bu sebeple kapağımızı Siemens Healthineers Türkiye’ye ayırdık. Osmanlı Devleti döneminde atılan ilk adımlardan Cumhuriyetimizin ilk röntgen sistemine kadar, ilklere atılan imzalarla 135 yıldır görevi görünmeyeni göstermek olan Siemens Healthineers Türkiye’nin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sonemel ile bir söyleşi gerçekleştirdik. “Siemens Healthineers Türkiye olarak, dünyadaki kesintisiz inovasyonları ülkemizle buluşturarak, bu hayali 135 yıldır gerçekleştirmeye devam ediyoruz” diyen Sonemel’in açıklamalarını sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Bir diğer röportajımızı, Ege Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği (EGEDER) Başkanı, TÜMDEF Başkan Vekili Onur Akgün ile gerçekleştirdik. EGEDER ve TÜMDEF’in çalışmaları başta olmak üzere medikal sektörde yaşanan sıkıntıları tek tek anlatan Onur Akgün’ün röportajını ilgiyle okuyacağınızı umarım. TÜRKRAD Kongresi, MESTDER Kongresi ile Ulusal Gastroenteroloji Cerrahisi Kongresi’ni de takip ederek haberlerini sayfalarımıza aldık. Bu sayıda Estetik News bölümümüz de bulunmakta. Bu bölümdeki röportajımızı ise Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çağhan Baytekin ile gerçekleştirdik. Op. Dr. Baytekin ile dermal dolgular üzerine yaptığımız söyleşide önemli ayrıntılar yer alıyor.