Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY Türkiye ve uluslararası mühendislik, müşavirlik ve teknik danışmanlık firması Mott MacDonald işbirliğiyle düzenlenen ‘IPFA Türkiye: Kamu – Özel Sektör İşbirliği Şehir Hastanesi Projelerinin Operasyonel Aşaması Çalıştayı’ yaklaşık 120 yatırımcı, proje yöneticisi, finansman temsilcisi ve kamu yetkilisinin katılımıyla EY’nin ofisinin bulunduğu Orjin Maslak Plaza’da gerçekleştirildi. EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları’nın ve Mott MacDonald Türkiye Ülke Müdürü Burak Sencer’in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği toplantıda; şehir hastanesi projelerinin operasyonel ve finansal olarak sürdürülebilirliği, finansmana erişim, yasal mevzuat, risk yönetimi ve denetimin yanı sıra milli sağlık teknolojilerinin kullanımı, knowhow transferi ve STK’larla yapılacak işbirliklerinin önemine ilişkin konular masaya yatırıldı.
29 proje
EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları toplantıda yaptığı açılış konuşmasında hükümetin sağlık alanında gerçekleştirdiği Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yatırımlarına değinerek şunları söyledi: “Türkiye son yıllarda altyapı projelerine yapmış olduğu yatırımlar ve 44 milyar dolarlık yatırım bütçesi ile dünyadaki 106 milyar dolarlık kamu özel işbirliği (KÖİ) pazarının lider ülkelerinden biri konumuna ulaştı. Ülkemiz bu yatırım projelerinden aldığı güçle özellikle milli teknolojilerin ve knowhow’ın geliştirilmesinde önemli adımlar atmakla kalmayıp KÖİ alanında deneyimlerini başka ülkelere ihraç etmeye başlamıştır. Bu alanda Doğu Avrupa, Suudi Arabistan, Katar ve Rusya’daki devlet temsilcileri ve yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin 2003 yılında başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile kamu bütçesinde meydana getirilen artı değer Dünya Sağlık Örgütü tarafından örnek uygulama olarak gösterilmiştir. Bu dönüşüm projesinin bir parçası olarak hayata geçirilen ‘Sağlık Hizmetlerinde Modernizasyon: Kamu Özel Ortaklığı Şehir Hastaneleri’ Programı, toplamda 34’ü bulan proje adedi, 20 milyar doları aşkın bütçesi ve 45 bin yatak kapasitesi ile dünyanın önde gelen KÖİ yatırım programları arasında yer almaktadır. Hâlihazırda ihalesi tamamlanan 18 proje ve finansal kapanışı yapılmış olan 11 proje sayesinde ulusal ve uluslararası finans sektörü, yatırımcıların hükümetimizin başlatmış olduğu programa olan güveni perçinlenmiştir. Alanında uzman profesyonellerin bir araya geldiği bu toplantı ile hayata geçmeye başlayan projelerle ilgili deneyimimizi paylaşmak ve ülkemizde verilecek olan sağlık hizmetlerinin kalitesi, güvenilirliği ve kapsayıcılığına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
Sağlık sektöründe 12 projeye teknik danışmanlık
Mott MacDonald Türkiye Ülke Müdürü Burak Sencer de yaptığı açılış konuşmasında dünyanın en büyük sosyal altyapı programlarından biri olan Türkiye’nin Sağlıkta Reform politikası kapsamındaki Entegre Sağlık Kampüsleri programının ilk aşamasındaki bazı projelerin inşaat aşamasının sonuna ve dolayısı ile hizmete başlama noktasına hızla yaklaştığını, Mott MacDonald olarak ilk hizmet vermeye başlayacak projelerin finansal kapanış öncesinden beri kredi verenlerin teknik danışmanı olarak bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sağlık sektöründe çalışmaların yanısıra ulaştırma, su, çevre ve enerji gibi diğer sektörlerde de Türkiye’nin önde gelen İstanbul 3. Havalimanı ve yakın zaman önce hizmete giren Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi global ölçekteki projelerinde de kredi verenlere hizmet vermekteyiz. Türkiye’de uzun yıllardır oluşmuş farklı sektörlerdeki Kamu Özel Sektör İşbirliği modelleri tecrübesinin bir parçası olmaktan Mott MacDonald olarak gurur duymaktayız. Bu etkinlik ile hem Türkiye’de hem de farklı ülkelerde edindiğimiz en iyi uygulamaların tecrübelerini farklı paydaşları bir araya getirerek karşılıklı olarak paylaşılmasını sağlamak istedik. Değerli konuşmacılarımızı kamu, özel sektör yatırımcıları, kredi verenler ve finansal, teknik ve hukuk danışmanlarından oluşturarak tüm paydaşların işletme süreçleri ile ilgili bilgi birikimlerinin temsil edilmesini amaçladık.” Komplike bir yapıya sahip şehir hastanelerinin operasyonel aşamaya hazırlanmasında risk dağılımı, ödeme mekanizmaları ve entegre hizmet yönetimi gibi doğru şekilde hesaplanması gereken pek çok faktör olduğunu ifade eden Mott MacDonald Avrupa Bölge Müdürü John Seed de, dünya genelinde özel kamu işbirliği projelerine teknik danışmanlık sağlayan Mott Macdonald’ın Türkiye’de şu an 12 projeye hizmet verdiğini ifade etti. Seed, bu çaptaki projelerin hem operasyonel hem de finansal olarak sürdürülebilir kılınmasında uluslararası standartlara uygunluğun büyük önem taşıdığını vurguladı.
“Açılış günü uzun yıllara dayanan deneyimin ürünüdür”
Kamu – Özel Sektör İşbirliği Sağlık Projelerinde Hastanelerin İşletmeye Açılması” konulu bir konuşma gerçekleştiren EY Avustralya Danışmanlık Bölümü Şirket Ortağı John Hoddinott, yüksek kapasiteli şehir hastanelerinde birbirinden farklı ve çok sayıda iş kolunun uyum içinde hizmet vermesini sağlayacak çalışmaların sistemi açılış gününe hazırlamada büyük önem taşıdığını vurgulayarak, EY olarak özel kamu işbirliği projelerinde sisteminde hatasız çalıştığından emin olmaya odaklandıklarını belirtti. Toplantıda projelerin sağlıklı bir kabul sürecinden geçirilmesi, kamunun gözetimini sağlayacak yapıların oluşturulması, yatırımcıların hedeflenen işletim kalitesinde faaliyetlerini sürdürebilmesi ve yapılan yatırımların geri dönüşünün operasyonel ve finansal anlamda sağlıklı bir şekilde alınabilmesi ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Sağlık Bakanlığı Hukuk ve Finans Birim Sorumlusu Alper Demir, Elmadağ Hukuk Kurucu Ortağı Av. Dr. Ramazan Arıtürk, PPP ve Finans Uzmanı Serhat İnanç ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Kıdemli Bankacı İdil Gürsel konuşma ve açıklamalarıyla katılımcıları bilgilendirdi. Etkinliğin kapanış konuşmasını EY Türkiye Kurumsal Finansman Yönetici Direktör Orçun Makal ve Mott MacDonald Kıdemli Proje Müdürü Kadir Sancar yaptı.