“Uluslararası Afetlerde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi’’ İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde; Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin destekleri, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu (SADEFE) ve Acil ve Afet Sağlık Hizmetleri Derneği’nin ortaklaşa organizasyonu ile 12-13 Haziran 2024 tarihlerinde Malatya’da gerçekleştirilecek.
Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD, Sağlık-Sen Sendikası, Öz Sağlık İş Sendikası, Kızılay, Dünya Sağlık Örgütü, Kocaeli-Gaziantep-Kayseri ve Elazığ Büyükşehir Belediyeleri gibi birçok yerel yönetim, sivil toplum kuruluşu ve üniversiteden konuşmacının olduğu kongrede 50 akademik sunum yapılacak. Bildirilere açık olan kongrede son bildiri gönderim tarihi 3 Haziran 2024
Kongrede, afet yönetimi, acil sağlık hizmetleri, psikososyal destek, toplumsal dayanıklılık ve afet sonrası rehabilitasyon gibi geniş bir yelpazede konular ele alınacak. Ulusal ve uluslararası düzeyde alanında uzman akademisyenler, sağlık profesyonelleri, sosyal hizmet uzmanları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri kongrede yer alacak ve bilgi birikimlerini katılımcılarla paylaşacak.
Kongre’ye Japonya’dan katılan, Prof. Dr. Mitsuru Hisata “Afet Anında Zihinsel Bakım: Büyük Doğu Japonya Depremi Deneyimleri Üzerine” konusuyla, Prof. Dr. Kiyoshi Kanebishi ise, “Yıkıcı Bir Tsunaminin Ardından Ölülerle Acıyı Paylaşmak: Taksi Şoförlerinin Deneyimlediği Ruhsal Olaylardan İyileşme” konusuyla ülke deneyimlerini paylaşacak.
Kongrenin öne çıkan oturum başlıkları arasında şunlar yer alıyor: Afette Koordinasyon ve Arama Kurtarma, Acil Müdahale Hastane Hizmetleri, Acil Müdahale ve Kriz Yönetimi, Afetlerde Halk Sağlığı Hizmetleri, Afetlerde Sosyal Hizmetler, Afette Gönüllülük, Afette İletişim, Yerel Yönetim ve Paydaşların Rolü.
SADEFE Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Orhan Koç yaptığı açıklamada; “Kongre kapsamında düzenlenecek paneller, kurslar ve sunumlarla katılımcılar, teorik bilgiler ve pratik uygulamalar konusunda derinlemesine bilgi sahibi olacaklar. Ayrıca, kongre süresince yapılacak olan tartışmalar ve karşılıklı etkileşimler, afetlere hazırlıklı olma ve müdahale etme kapasitesini artırma açısından büyük önem taşıyacaktır. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenecek olan bu uluslararası kongre, afetlerde sağlık ve sosyal hizmetler konusundaki güncel gelişmeleri takip etmek ve yeni yaklaşımlar geliştirmek isteyen tüm profesyonelleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Afetlere karşı daha dirençli toplumlar oluşturmak adına düzenlenen bu etkinlik, konunun uzmanları ve ilgili tüm paydaşlar için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor” dedi.
Koç şöyle devam etti: “Kongre, afet durumlarına yönelik sağlık ve sosyal hizmet faaliyetlerinin tüm yönleriyle ele alınacağı geniş katılımlı ve hizmet sektörüne etkileri açısından faydalı bir organizasyon olmayı hedeflemektedir. Bilim insanları ve sektör paydaşları, kongredeki oturumlar aracılığıyla bilgi ve deneyimlerini paylaşarak, afetlere karşı daha dirençli toplumlar oluşturulmasına katkı sağlayacaklar. Malatya’da düzenlenecek olan bu uluslararası kongreye tüm ilgili bilim insanlarını ve sektör temsilcilerini aramızda görmekten büyük bir mutluluk duyacağız.”
Kongreye katılım ücretsiz olup katılım sağlamak isteyenlerin detaylı bilgi ve kayıt işlemleri için www.acilim.org.tr/kayit-ol/ adresini ziyaret etmesi gereklidir.