Yapay zeka sağlık alanında önemli işler yapacak gibi gözüküyor. Geçtiğimiz ay bu konu ile ilgili önemli bir toplantı yapıldı. EY (Ernst & Young) Türkiye tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Health Talks toplantısının bu yıl sekizincisinde yapay zeka konusu enine boyuna ele alındı. Toplantıya, EY Amerika Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektörü Lideri Dr. Arda Ural ile EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri T. Ufuk Eren başta olmak üzere, yerel ve uluslararası sağlık hizmeti, ilaç ve medikal teknoloji şirketlerinden üst düzey yöneticiler katıldı.
EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri T. Ufuk Eren toplantıda yapay zekanın sağlık sektöründe neler yapabileceğini anlattı. Sayın Eren’in anlattıkları gerçekleşirse yapay zeka sağlık alanında önemli işlere imza atacak diyebiliriz. “Sağlık sektöründe yapay zekâ hayat kurtarıyor ve daha fazla hayat kurtarması için de büyük potansiyele sahip” diyen Eren, “2023’te yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa’da tıbbi hataların %30’u iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor ve bu da hayati tehlikelere yol açan sonuçlar doğurabiliyor. Yapay zekâ, sağlık hizmetlerini iyileştirmek için doğru zamanda ve doğru bağlamda bilgi sağlayarak bu hataları önleyebilir ve hasta sonuçlarını iyileştirerek hayat kurtarabilir” açıklamasında bulunarak önemli bir konuya dikkat çekti.
SAĞLIK VERİ VARLIKLARI
Ufuk Eren’in anlattıklarına göre; yapay zekâ sağlık profesyonellerinin daha fazla bakım hizmeti sağlamasına imkân tanıyabilir. Sağlık sağlayıcıları notları yazmak yerine hastalarla daha fazla zaman geçirerek mesleklerini daha verimli uygulayabilir. Ayrıca, sağlık ve sosyal bakım aktivitelerinin %36’sının yapay zekâ ile otomatize edilebileceği tahmin ediliyor. Bu üretkenlik artışı, 2030 yılında OECD ülkelerinde 3,5 milyon olarak öngörülen sağlık profesyoneli açığını ciddi şekilde azaltabilir. Yapay zekâ; yapılan işin, sağlık personeli ve hastalar arasındaki etkileşimin ve sağlık çıktılarının kalitesini artırabilir. Bunların yanı sıra, yapay zekâ dijital sağlık altyapısını siber tehditlerden korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca yapay zekâ yardımıyla, sağlık sektörü şu anda karar verme sürecinde kullanılmayan sağlık veri varlıklarının %97’sini değer elde etmek için kullanabilir hale getirebilir.
KAPAK KONUĞUMUZ SİNEM TORUN
Dergimizin bu sayıdaki kapak konuğu İstanbul Medikal ve Sağlık Ürünleri Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Torun oldu. Sağlık sektörünün yönünü kadınların değiştirdiğini ifade eden Sayın Torun, “Sağlık sektöründe biz kadınlar sahadan yönetime kadar her yerdeyiz” diyor. İstanbul Medikal’in çalışanlarının büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Kadın yönetici olarak her zaman kadınların yanında ve destekçisi olan Sinem Torun ile yaptığımız röportajı ilgiyle okuyacağınızı umarım.
Medtronic Türkiye, Batı Asya ve Levant Bölge Başkanı Ayhan Öztürk de dergimize bir röportaj verdi. “Yapay zekâdan bağlantılı bakıma ve ötesine kadar sağlık teknolojileri daha fazla insan için daha iyi sağlığa giden bir köprü kuruyor” diyen Sayın Öztürk, daha iyi bir gelecek için sağlık teknolojilerinin kilit bir rol oynadığını söyledi.
Bir diğer röportajımızı ise Veteriner Radyoloji Merkezi’nin kurucu ortağı ve Genel Müdürü Murat Kayıran ile yaptık. Güneydoğu Medikalciler Derneği Başkanı Ahmet Bulut ile de bir söyleşi gerçekleştirdik. Şanlıurfa’nınyatırım konusunda önemli avantajlar sunan 6. Teşvik Bölgesi kapsamında yer aldığını belirten Bulut, bu avantajlardan faydalanmak isteyen girişimcileri özellikle tıbbi teknoloji ve cihaz konusunda Şanlıurfa’ya gelip yatırım yapmalarını öneriyor.
ESTETİK NEWS ÖZEL BÖLÜMÜ
Bu sayıda özel bölümümüz Estetik News’de de güzellik sektöründen haberlerimiz ve reklamlarımız var. Sektörün önde gelen iki firması Burgeon ve Mezoklinik bünyesindeki ürünler ile sektörde adlarından söz ettiriyorlar.
Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin yayınladığı verilerine göre, 2022’de dünyada 14,9 milyonun üzerinde estetik cerrahi işlem gerçekleştirilmiş. Liposuction, meme protezi, göz kapağı ameliyatı, karın germe ise ilk sıralara yerleşti. Ülkemizde de estetik konusu gün geçtikçe önem kazanıyor. Özellikle sağlık turizminde estetik işlemler ön sıralarda yer alıyor. Saç ekimi başta olmak üzeri birçok uygulama için yurt dışından ülkemize gelen hasta sayısı her geçen gün artıyor. Saç ekim merkezleri arasında Dr. Servet Terziler ile Ataköy’de Op. Dr. Cüneyt Şelli tarafından hizmete açılan Estesie Clinic dikkat çekiyor. Estesie Clinic’de, estetik dermatoloji, medikal estetik, diş tedavileri, saç ekimi ve wellness hizmetleri veriliyor.
Şubat ayında iki güzide derneğimizin genel kurulu vardı. Marmara Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği (MASSİAD) Başkanı C. Sadrettin Dai, yapılan Olağan Genel Kurul’da yeniden başkanlığa seçildi. Araştırmacı Tıp Teknolojileri Derneği (ARTED) 15. Olağan Genel Kurul’unda ise Başkanlığa Serhan Acar seçildi. Sadrettin Dai ve Serhan Acar’ı tebrik eder başarılar dilerim.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…