‘İnsan beyni, 86 milyar adet sinir hücresinden oluşur. Başımızın içindeki nöronlar arası bağlantı sayısı ise yaklaşık 0,2 katrilyondur. Bir milimetreküplük beyin korteksi içindeki bağlantıların sayısı, dünya üzerinde yaşayan bütün insanların sayısının yirmi katıdır.‘
Yapay zekanın yaratıcısı insan beyninin milimetrik kopyasını yapmaya henüz yakın bile değiliz. İnsan nesli kendi kendini yok etmediği sürece, yapay zeka, insan için henüz ancak bir araçtır.
‘1995 doğumlu Matthew S. üç yaşında nöbet geçirmeye başlar. Uzun tetkikler sonunda, Mathew’un sorununun Rasmussen ensefaliti adı verilen ender bir kronik enflamatuvar hastalık olduğu anlaşılır. Bu hastalık beynin yalnızca küçük bir bölümünü değil, bütün bir yarımküreyi etkiler. Matthew’un hastalığı için bilinen tek bir tedavi vardır: “hemisferektomi” adı verilen ve beynin yarısının alındığı cerrahi işlem. Saatlerce sabırla çalışan cerrah, Matthew’un akıl, duygu, mizah anlayışı, korku ve sevgisine kaynak olan o narin, pembe malzemenin yarısını çıkarır. Matthew’un kafasının boş kalan yarısı beyin omurilik sıvısıyla yavaş yavaş dolar ve beyin görüntülerinde siyah bir boşluk olarak yerini alır. Beyninin yarısı alınan Matthew idrarını tutamaz, yürüyemez ve konuşamaz hale gelir. Üç ay sonra ise Matthew gelişimsel olarak uygun konuma, tam olması gereken noktaya geri döner. Aradan geçen yıllardan sonra ise, sağ elini iyi kullanmakta ve hafif aksayarak yürümektedir. Uzun dönemli belleği kusursuz çalışmaktadır. Üç sömestr boyunca üniversiteye de giderek, son derece normal bir hayat yaşar…
Matthew’ün beyninin kalan kısmı, eksik işlevleri devralarak, devre şemasını yeniden kurar. Sinir sistemi yaşamın bütün gereklerini, düzeneğin ancak yarısıyla yerine getirecek şekilde, kendisini yeniden ayarlar.’
BEYİN, hedeflerini ve üstesinden gelmek zorunda olduğu güçlükleri yansıtacak şekilde, sürekli olarak kendini yeniden düzenler. Kaynaklarını, koşullarının gereklerine göre biçimlendirir. İhtiyaç duyduğu şeye sahip değilse, kendisi yaratır. Akıllı telefonlardaki elektronik aksamın yarısını sökerseniz, artık arama yapamazsınız çünkü donanımlar kırılgandır. Halbuki canlı yazılımlar esneyip değişerek, hayata devam edebilir.’
24-25 Ekim 2019 yılında Sofitel’de düzenlenen Future of Healthcare Konferansına Kovid-19 arası verdik. Bu sürede:
70 yaş ve üstü internetten alışverişe başladı.
20 yaş gurubu çiçeğe, böceğe yakınlaştı.
Zoom’da kendini görmekten yorulan iş insanları toplantıları azalttı.
Okulu kırma modasının yerini okul özlemi aldı.
Kovid-19 aşı tekniği kanser tedavisinin yolunu açtı.
Evhanımları örgü, takı, zanaatla ticareti, iş insanları hamur açmayı öğrendi.
Kendiyle başbaşa kalan insan, varlığını, kimliğini, hayatını, işi, eşini, dostunu sorgulayarak, yepyeni kararlar aldı.
Varlıklarına varlık katan teknoloji şirketleri, uzay yolculuğuna başladı.
ABD, BAE ve Çin Mars’a ayak bastı.
“Ayağa kalıyor ve sokaklara dönüyorum,
Zamanımı geçirdim, fırsatları kullandım,
Mesafeyi katederek, yine ayaklarımın üzerindeyim,
Bir insan ve onun hayatta kalma arzusu…”
Survivor’ın Rocky müziği eşliğinde, The Future of Healthcare Konferansı’nda, sağlık sektöründen yüzlerce profesyonel, doktor, profesör, şirket yöneticisini, onbinlerce meraklı izleyiciyle 18-22 Ekim 2021 tarihleri arasında, İstanbul’un tarihi mekanlarından Fişekhane’de buluşturmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Future X Events ve Tazefikir tarafından düzenlenen ve 18 Ekim, Pazartesi Sağlık Bakan Yardımcısı, Sn. Dr. Şuayip Birinci tarafından açılışı yapılan Konferansın sponsorları arasında, Abbott, Bayer, Infinity, Eczastok, GSK, Philips, Amgen, Tazı gibi global sağlık şirketleri; Starbucks, Doğadan, Liv Hospital, Borusan Otomotiv, BEKO, DoctorFollow, Tıbbın Ustaları, TÜBİTAK, Schneider Digital, On Communication gibi destekçi değerli şirketler ve Medikalnews, Dünya Gazetesi, The Arab Hospital Magazine, Turkish British, Healthnet gibi medya kuruluşları vardı. Konferansa Tıp öğrencileri ücretsiz katıldı.
Hibrid Konferansa katılan, Prof.Dr. Melvin Salmon, Prof.Dr. Miia Kivipelto, Prof.Dr. Richard A.Lockshin, Dr. Katarina Bjelke, Prof.Dr. Sinan Canan, Prof.Dr. Devrim Gözüaçık, Prof.Dr. Murat Aksoy, Dr. Ayça Kaya, Dr. Michael Marash, Prof.Dr. Oğuz Özyaral, MD.PhD. Yıldıray Tanrıver, Uzm.Dr. Ender Saraç, Dilara Koçak, Doç.Dr. Leyla Şener, Ergin Ataman, Vahap Munyar, Prof.Dr. Türker Kılıç, Dr. Steve Mason, Dr. Cem Kınay, Bekir Çakmak, Dr. Sevgi Salman Ünver, Yrd.Doç.Dr. Tayfun Acarer, Sadullah Uzun, Elif Dağdeviren, Gürkan Boztepe, Dr. Cebrail Taşkın, Doğan Eraslan ve diğer konuşmacılarımız konferansa şeref verdiler.
The Future of Healthcare Konferansında 5 gün boyunca sürdürülebilirlik, kadın istihdamı, sağlıkta son trendlerde global şirketlerin geldiği nokta, nanobotlar, kanser tedavisinde yenilikler, sağlıkta blockchain teknolojisi, sağlıkta 5G, giyilebilir teknolojiler, nesnelerin interneti, büyük verinin sağlıklı kullanımı, sanal ameliyathaneler, sanal hastaneler, avatar hastalar, teşhiste, tedavide yapay zekanın çaldığı roller, hastane güvenliği, uzay tıbbı, neom projesi, akıllı ilaçlar, bite teknolojisi, biyolojik teknolojiler, sağlık turizmi, sağlıklı yaşam ve beslenme gibi onlarca konu enine boyuna tartışıldı; sağlıkta ortak zekanın gücü çalıştırıldı; geleceğin nasıl olacağı simülasyonu yapıldı.
Bundan iyisi can sağlığı…
Sağlıkla, yeniden görüşme dileğiyle,
Referanslar:
Canlı Devre, Dr. David Eagleman, Domingo Yay, 2021