Hükümetin Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda stratejik konu olarak belirlemiş olduğu yerli tıbbi cihaz üretimi konusu, sektörde birçok platform ve toplantıda detayları ile tartışılıyor. En son Beylikdüzü’nde expoMED tıbbi cihaz fuarında bir panelde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı moderatörlüğünde ele alınmıştı.
Yerli üretim
Bu toplantıda bende söz alarak Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda yer alan yerli tıbbi cihaz üretimi konusunda düşüncelerimi şu sözlerle dile getirmiştim. Yerli tıbbi cihaz üretim konusunun Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı’na dahil edilmesinin alkışlanacak bir durum olduğunu; ancak bazı kamu kurumlarının mevcut uygulamaları ile yerli tıbbi cihaz üretiminin beklentiler seviyesinde bu şartlarda gerçekleşmesinin mümkün olamayacağını, bu konuda mutlaka bir lokomotif bakanlığa ihtiyaç duyulduğunu, kamu engellerinin giderilmesi ve sektöre has teşviklerin verilmesi konusunda yüksek irade gerektiğini, aksaklıkları ilgili kamu kurumları nezdinde ve gerekirse baş bakanlık seviyesinde dile getirilmesi gerektiğini, bu lokomotif bakanlığın Sağlık Bakanlığı olabileceğini, bakan adına bu işi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun üstlenmesi gerektiğini dile getirmiştim.
TİTCK azimli ve kararlı
21 Nisan’da Ankara’da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) toplantı salonunda Dr. Ali Sait Septioğlu başkanlığında Tıbbi cihaz sektör meclisi toplantısında “tıbbi cihaz strateji belirleme” başlığı ile yapılan toplantıda gördüm ki, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yerli tıbbi cihaz üretimi konusunda kamudan kaynaklı engellerin belirlenmesi ve belirlenen engellerin kaldırılması için çok azimli ve kararlı olduğunu gördüm. Kurum bu konuda bir yol haritası belirlenmiş. 14-15 Mayıs’ta Bursa’da Tıbbi cihaz sektör strateji çalıştayı planlanmış. Çalıştay öncesi sektör sivil toplum kuruluşlarından ikişer kişinin katılımıyla ön çalışma guruplarının oluşturulması, bu çalışma guruplarının yoğun çalışmaları ile Bursa çalıştay gündeminin belirlenmesi üzerine yapılan çalışmaları çok isabetli ve takdire şayan bir durum olarak görüyorum.
Sektörel teşvikler
Anakara’da yapılan toplantıda Dr. Ali Sait Septioğlu’nun, “sektör sivil toplum kuruluşları olarak yerli tıbbi cihaz üretiminin önündeki engelleri ve yapılması gerekenleri tartışarak sektör kendisi belirlesin, kurumda ilgili kurumlar nezdinde bu engelleri dile getirsin, çözüm için çaba gösterelim” sözünü çok anlamlı ve yerli tıbbi cihaz üretmek isteyen sektör için bir şans olarak düşünüyorum. Sektör, kurum tarafından samimiyetle önüne konan bu konuda dersini iyi çalışmalı, yerli tıbbi cihaz üretiminin önündeki kamu engellerinin kaldırılması, tıbbi cihaz üretimi için gereken sektörel teşviklerin neler olduğu konusundaki beklentilerini doğru ve objektif olarak ortaya koymalı.
Sektör dışa bağımlı
14-15 Mayıs ihtiyacın yüzde 85 dışa bağımlı olduğu sektör için çok önemli bir tarih.
Yerli tıbbi cihaz üretiminin önündeki engellerin neler olduğu konusundaki söylenecekleri sektör sivil toplum kuruluşları Bursa çalıştayında söyleyeceği için ben burada bu konuya değinmeyeceğim. Şahsi düşüncelerimi Bursa çalıştay ekibine aktarmak suretiyle katkı sağlamaya çalışacağım. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun değerli başkanı ve ekibine bu önemli konuya gösterdikleri ciddi yaklaşımlarından dolayı teşekkürlerimi iletiyor, Bursa çalıştay sonuç raporunu sabırsızlıkla bekliyorum.